Dvije regije prednjače
35

Koje će države ostvariti najveći ekonomski rast tokom 2024. godine

L. S.
Visual Capitalist je predstavio države koje će ostvariti najveći ekonomski rast 2024. godine predstavljajući infografiku u koju je prenio prognoze rasta BDP-a iz Svjetske ekonomske perspektive MMF-a iz oktobra 2023. godine.

Nije iznenađujuće da se mnoge od država nalaze u Aziji i podsaharskoj Africi - dvije regije koje najbrže rastu na svijetu. Predviđa se da će ekonomije Azije sa najbržim rastom biti Makao (+27,2 posto), Palau (+12,4 posto) i Indija (+6,3 posto).

Visual Capitalist
Visual Capitalist

Ekonomija Makaoa se u velikoj mjeri oslanja na turizam i industriju koja predstavlja više od 60 posto radnih mjesta u regiji, kao i otprilike 70 posto njegovog BDP-a.

Palau je mala država koja se sastoji od 340 ostrva, što predstavlja ukupnu površinu od 180 kvadratnih kilometara (466 kvadratnih kilometara). Prema američkom State Departmentu, turizam predstavlja približno 40 posto BDP-a Palaua.

Kada je riječ o Indiji, očekuje se da će Indija, koja je nedavno postala najveća zemlja na svijetu po broju stanovnika, dostići vrhunac od 1,7 milijardi ljudi do 2064. godine.

Visual Capitalist
Visual Capitalist

Afrika čini polovinu liste 20 najboljih, a vode Niger (+11,1 posto) i Senegal (+8,8 posto).

Nedavni vojni udar mogao bi imati ozbiljne posljedice na budući ekonomski rast Nigera. Naftno polje u zemlji Agadem, koje je u većinskom vlasništvu Kineske nacionalne naftne korporacije (CNPC), moglo bi da doživi poremećen izvoz kao rezultat globalnih sankcija.

Ekonomija Senegala je također povezana s naftnom industrijom, što znači da bi njen rast mogao fluktuirati u godinama koje dolaze.

Očekuje se da će Gvajana (+26,6 posto), sa populacijom od samo 815.000, biti druga najbrže rastuća ekonomija u 2024. Zanimljivo je da je prošle godine bila najbrže rastuća ekonomija svijeta, sa povećanjem BDP-a od 62 posto i vjerovatno će ponovo osvojiti tu titulu 2023. sa očekivanim rastom od 37 posto.

Ovaj rast je u velikoj mjeri vođen rastućim izvozom nafte iz Stabroek Blocka, naftnog polja na moru koje razvija konzorcij predvođen Exxon Mobilom. Prema BBC-ju, Gvajana ima preko 11 milijardi barela rezervi nafte.