{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klizište ugrožava rudnik "Tušnica"

S
5.4.2011. u 10:53
0
0
Klizište ugrožava rudnik "Tušnica"
0
Klizište ugrožava rudnik "Tušnica"
Livanjski Rudnik uglja "Tušnica", koji se već dvije godine nalazi u veoma teškoj situaciji koja prijeti njegovim zatvaranjem, proteklih mjeseci suočen je sa još jednim problemom - velikim klizištem koje ugrožava površinski kop i dovodi u pitanje ugovorenu isporuku uglja za termoelektranu Kakanj.
Direktor rudnika Niko Barać rekao je da je dalja sudbina rudnika neizvjesna jer ovo preduzeće posluje u sve težim uslovima, a vlasti ne preduzimaju ništa da bude riješen status rudnika i situacija bar donekle popravljena.

On je rekao novinarima da je tešku situaciju dodatno pogoršala pojava klizišta na čijoj se sanaciji danima radi da bi se došlo do uglja i redovne isporuke ugovorenih količina jedinom velikom kupcu "Elektroprivredi BiH" koja je sa livanjskim rudnikom za ovu godinu ugovorila isporuku 25.000 tona mrkog uglja za potrebe termoelektrane u Kaknju.

"Zbog pojave klizišta i niske kalorične vrijednosti uglja, 'Tušnica' je u martu termoelektrani Kakanj umjesto ugovorenih 2.000 tona isporučila svega 400 tona, zbog čega se nalazi u finansijskom kolapsu i nema novca ni za dnevnu potrošnju goriva za mehanizaciju", upozorio je Barać.

On je istakao da je pojava velikog klizišta ugrozila redovnu proizvodnju, odnosno iskop i isporuku uglja, a to je i glavni razlog što 105 radnika nije primilo platu od novembra prošle godine.

Barać je ponovio da je jedino rješenje i spas za "Tušnicu" pripajanje "Elektroprivredi HZ Herceg-Bosne" za koje je kantonalna Vlada pristanak dala u oktobru 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: