biznis
0

Klas: Situacija na tržištu žitarica haotična - cijene se stalno mijenjaju

FENA
Enormno visoke temperature i suše znatno su umanjile prinose ovosezonskih usjeva u cijeloj BiH i susjednim zemljama. Situacija na tržištu žitaricama je haotična i cijene se stalno mijenjaju.

"Prema našim informacijama, cijena kukuruza dostigla je 200 eura, a pšenice od 180 do 240 eura po toni, što je za najmanje 50 eura po toni, odnosno za 40 posto skuplje od cijena koje je "Klas" uspio realizovati u nabavkama pšenice u 2006. godini. Sve to dokazuje da su se radikalno promijenili ekonomski uvjeti privređivanja u mlinsko-pekarskoj industriji u cijeloj regiji", izjavio je Feni izvršni direktor “Klasa" Alija Šabanović.

Po njegovim riječima “Klas”, kao lider mlinsko-pekarske industrije u BiH, cijene osnovnih pekarskih proizvoda nije korigirao skoro dvije godine.

"Potrošačima je poznato da ni nakon uvođenja PDV-a “Klas” nije korigirao cijene osnovnih proizvoda. Naprotiv, smanjene su marže i s trgovcima podijeljen teret ograničenja trgovačkih marži", kazao je Šabanović.

Dodao je da stručne službe "Klasa" pažljivo prate situaciju na tržištu, provjeravaju i vrše kontrole kalkulacija i cijena sirovina, te drugih troškova koji utječu na cijene gotovih proizvoda.