biznis
0

Klas predlaže sastanak Koordinacionog tijela mlinsko-pekarske industrije i Vlade FBiH

FENA
Klas d.d. Sarajevo uputio je danas pismo premijeru Federacije BiH Nedžadu Brankoviću u kome predlažu sastanak Koordinacionog tijela predstavnika mlinsko-pekarske industrije i Vlade FBiH na kome bi zajedno razmotrili problem snabdjevanja tržišta BiH mlinsko-pekarskim proizvodima uz nastojanje, kako navodi Klas, da se cijene hljeba koje stupaju na snagu 11. januara zadrže do naredne žetve.

Klas podsjeća da ukupan iznos povećanja cijene hljeba od 0,20 KM sadrži PDV u izonsu od 0,03 KM, a maloprodajna cijena hljeba od 0,90 KM sadrži PDV u iznosu od 0,13 KM. Ovaj porez građani nisu plaćali do 1. januara 2006. pa Klas predlaže da se ovaj resurs iskoristi kao mehanizam socijalne zaštite u ovom segmentu.

Klas je izvjestio da ne može pristupiti realizaciji kupoprodajnog ugovora za oko 2.000 tona merkantilne pšenice iz robnih rezervi FBiH, s obzirom da je predmetna pšenice prema rezultatima provedenih kontrola od nadležnih institucija (Zavod za javno zdravstvo FBiH, Veterinarski fakultet Sarajevo) zbog prisustva stranih mirisa nije podobna za ljudsku ishranu i kao takva ne ispunjava uvjete o minimumu kvaliteta koji su definirani kupoprodajnim ugovorom.

Klas podsjaća da je ranije predložio mjere za prevazilaženje stanja u mlinsko-pekarskojh industriji, a među interventnim mjerama je nabavka dovoljnih količina pšenice pod povoljnim uvjetima, ukidanje carine na uvoz pšenice (u smislu podrške individualnim nabavkama), te uvođenje carine (opcija prelevmana) na uvoz brašna kao mjeru koja bi zaštitila mlinsku industriju od izvjesne mogućnosti gašenja.