{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Kiša najveći problem malinara, otkupne cijene malina i dalje padaju

Piše: E. M./Klix.ba
6.7.2018. u 11:04
21
85
Kiša najveći problem malinara, otkupne cijene malina i dalje padaju
21
Kiša najveći problem malinara, otkupne cijene malina i dalje padaju
Foto: E. M./Klix.ba
S kišom koja je padala proteklih dana na području Bosne i Hercegovine nastavile su padati i otkupne cijene malina. Jedan od najvećih otkupljivača malina HEKO iz Bugojna objavio je nove, za 0,20 KM niže otkupne cijene nekada najtraženije voćke u BiH.
HEKO je u obavještenju svojim kooperantima 3. jula objavio nove cijene malina koje su zbog lošeg kvaliteta prouzrokovanog nepovoljnim vremenskim prilikama još niže.

Otkupna cijena malina meeker po kilogramu će iznositi 1,30 KM, dok će za willamette i tulameen otkupna cijena biti 1 KM.

Cijena organskih malina svih sorti iznosi 1,60 KM po kilogramu.

Podsjetimo, HEKO je 22. juna u obavijesti malinarima poručio da će zbog lošeg kvaliteta, prouzrokovanog vlažnim i kišovitim vremenskim prilikama, otkupna cijena malina iznositi 1,50 KM/kg za sortu meeker i 1,20 KM/kg za sorte willamette i tulameen, a pad cijena se nastavlja.Cijena organskih malina je prije jučer objavljenih otkupnih cijena iznosila 2,40 KM po kilogramu.

Na sastanku koji je održan krajem juna u Travniku između otkupljivača malina i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona Salkana Merdžanića je poručeno da se bez potpore vlasti ne može očekivati rješavanje problema s kojim se suočavaju uzgajivači i otkupljivači malina.

Zbog nezadovoljstva cijenom te problemima s hladnjačama malinarima na području Zeničko-dobojskog kantona dnevno propadne više tona plodova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: