Nove investicije
6

Kinezi zainteresovani za ulaganje u Kanton Sarajevo, poseban akcenat na saobraćajnom sektoru

Klix.ba
Investiranje u Kanton Sarajevo, s posebnim akcentom na saobraćajni sektor, bio je povod današnjeg sastanka premijera Elmedina Konakovića, ministara saobraćaja i finansija Muje Fiše i Jasmina Halebića sa generalnim direktorom kineske kompanije CRRC Urban Traffic Kft Dong Minom.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor ASA grupacije Eldin Hadžiselimović.

Ovom prilikom, premijer Konaković je upoznao prisutne kako je Kanton Sarajevo najrazvijeniji u Bosni i Hercegovini te da postoji spremnost za iznalaženje modaliteta koji će unaprijediti sektor izgradnje saobraćajne infrastrukture.

"Gradski prijevoz je u našoj nadležnosti i trenutno pregovaramo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) vezano za rekonstrukciju cjelokupnog šinskog saobraćaja u dužini od 12 kilometara. Upravo zbog toga smo zainteresovani i za vaš prijedlog savremenog prijevoznog sredstva kojeg smo imali priliku vidjeti u današnjoj prezentaciji", istakao je Konaković.

Dodao je kako se trenutno na području Kantona Sarajevo investira u nekoliko veoma bitnih saobraćajnih dionica.

Generalni direktor Min je rekao kako su u Sarajevu prepoznali prostor za nove investicije te da se nada kako će uspostaviti saradnju sa kantonalnim rukovodstvom i na taj način doprinijeti modernizaciji saobraćaja na ovim prostorima.

"Urban Traffic je jedna od najvećih kineskih kompanija koja se bavi transportnom infrastrukturom. Realizujemo projekte u mnogim evropskim zemljama koji su uvijek u skladu sa zadatim ekološkim standardima", naveo je direktor Min.

Na sastanku je predloženo da se svi planirani saobraćajni projekti dostave predstavnicima kineske kompanije nakon čega bi uslijedila izrada konkretnih ponuda i eventualni dogovori za njihovu realizaciju.