Potencijalni investitor
3

Kinezi traže fiksnu cijenu struje za Aluminij i garancije Vlade FBiH za zaduženja

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Federalna vlada usvojila je danas informaciju o Memorandumu MTA grupacije iz Kine za kupovinu Aluminija d.d. Mostar te su ovlastili premijera Fadila Novalića da nastavi pregovore. Kako je rekao resorni ministar Nermin Džindić, postoji 10 spornih tačaka o kojima je potrebno dodatno pregovarati.
Među tim tačkama je mirovanje ukupnog duga na određeni period, čime bi se omogućilo potencijalnom investitoru da može razmišljati o nekim drugim koracima i finansijskom paketu ulaska.

"Tražili su da cijena električne energije bude fiksna u iznosu od 40 eura po MWh u periodu od 10 godina, a Vlada FBiH to ne može garantovati jer se cijena formira na osnovu tržišta. Traži se oslobađanje svih troškova za Elektroprijenos, NOS, OIK - sve su to naknade koje svaki kupac električne energije mora platiti. Tražili su odobrenje Vlade FBiH da se ide u zajednički partnerski projekt izgradnje termobloka koji bi podržavao samo Aluminij i da ta TE bude na ugalj do trenutka dok se ne osigura dovoljna količina gasa, a u slučaju da ne bude operativna u nekih 10 godina traži produženje garantovane cijene električne energije", kazao je Džindić.

U više tačaka tražene su garancije za kreditne aranžmane, za šta Vlada FBiH, ističe Džindić, nema nadležnost.

Sastanak između predstavnika kineske MTA grupacije i Vlade FBiH održan je 17. oktobra u sjedištu Vlade FBiH. Odgovor na njihov memorandum je uslijedio tek sada, jer je dokument bio na engleskom jeziku pa se čekalo na prijevod, kao i na to da Vlada FBiH da saglasnost ministru da nastavi pregovore. Danas je premijer dobio zeleno svjetlo i nakon što MTA dobije odgovor čekat će da zakažu novi termin sastanka kako bi se pokušala pronaći rješenja, a u cilju spasa Aluminija.

Aluminij d.d. Mostar prestao je raditi 10. jula ove godine kad mu je zbog dugovanja ugašena električna energija. Kompanija čiji dug prelazi 400 miliona KM u narednim mjesecima ostala je bez najmanje 500 radnika.