Dan samaca
205

Kineski trgovački gigant Alibaba za 85 sekundi zaradio milijardu dolara

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kineski trgovački gigant Alibaba postavio je novi rekord na Dan samaca jer je kompanija za 85 sekundi prodala proizvode u vrijednosti od jedne milijarde.

Kompanija je obavijestila javnost da joj je danas prodaja porasla za milijardu dolara u samo jednoj minuti i 25 sekundi, javlja CNN.

Tokom Dana samaca proda se više robe nego tokom Crnog petka i Cyber ponedjeljka zajedno. Ovaj rast došao je u veoma značajnom momentu kada je Alibaba pod pritiskom usporavanja kineske ekonomije, novih rivala u industriji e-trgovine, ali i trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Inače, trgovački gigant Alibaba ranije ovog mjeseca smanjio je prognozu godišnjih prihoda za čak šest posto.

Dana samaca obilježava se u Kini od 1990-ih godina, kada su studenti izabrali ovaj dan kao pandan Danu zaljubljenih, kako bi ljudi koji nisu u vezi mogli da kupuju za sebe. Kompanija Alibaba, koja je podržala inicijativu, pretvorila ju je u praznik za ljubitelje kupovine.

U ovom danu učestvuju i druge kineske platforme za e-trgovinu kao što su JD.com i mnoge druge, a od ove godine Alibabina podružnica Lazada u jugoistočnoj Aziji ponudit će popuste i izvan Kine tj. u Singapuru, Maleziji, Indoneziji, Tajlandu i Vijetnamu.

Međutim, Dan samaca u Kini je daleko najljepši.