biznis
0

Kina žali zbog odluke WTO-a o tarifama na gume

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina je danas izrazila žaljenje povodom odluke Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da odbije njenu tužbu protiv kaznenih američkih specijalnih tarifa na uvoz kineskih automobilskih guma i najavila da će ponovo, "u odgovarajućem trenutku", podnijeti zahtjev nadležnim organima WTO-a da preispitaju najnoviju presudu.

Kinesko ministarstvo trgovine saopćilo je da "žali zbog odluke" i da je "duboko zabrinuto zbog mogućih negativnih posljedica".

Navodi se također da će Kina "pažljivo analizirati izvještaj suda WTO-a povodom spornih pitanja i u odgovarajućem trenutku uputiti novu žalbu da bi se zaštitila zakonska prava i interesi kineske industrije", prenijele su agencije.

Američki predsjednik Barack Obama je 2009. uveo zaštitnu klauzulu u pristupni kineski sporazum sa WTO-om kojom se zavode kaznene tarife na uvoz kineskih automobilskih guma u periodu od tri godine.

Zbog te odluke Kina je uputila žalbu, arbitražna komisija WTO-a je u ponedjeljak odbila sve kineske argumente u odluci napisanoj na 128 stranica, naglašavajući da su SAD zavođenjem tih mjera prekršile pravila WTO-a.

Kina je početkom septembra prošle godine oštro kritikovala SAD zbog zavođenja specijalnih tarifa na uvoz pneumatika, nazivajući ih protekcionističkim gestom.

Bijela kuća je objasnila da je predsjednik Obama odobrio trogodišnju tarifu s ciljem da ograniči uvoza guma iz Kine, a na zahtjev Sindikata američkih radnika čelične industrije.

Tarife obuhvataju dodatnih 35 posto carine na sve automobilske i gume za lake kamione tokom prve godine, 30 posto tokom druge i 25 posto treće godine.

Američki Ujedinjeni sindikat čelične industrije, koji okuplja 15.000 radnika i predstavlja 13 fabrika za izradu guma, računa da se kineski izvoz pneumatika u SAD povećao za tri puta u periodu od 2001. do 2004. (na 41 milion) i zatražio da se on smanji na 21 milion guma godišnje.

Procjenjeno je da se iz Kine uveze pneumatika u vrijednosti do 1,8 milijardi dolara.

SAD i i Kina, prva i druga najveća privreda na svijetu, sa oko 366 milijardi dolara razmjene roba u 2009., često se sukobljavaju oko pristupa jednom ili drugom tržištu većeg broja proizvoda, kao što su čelične cijevi, auto dijelovi, živina, filmovi i muzika.

Kina je ostvarila 201 milijardi dolara vrijedan trgovinski suficit sa SAD-om za devet mjeseci ove godine, više nego što je bio američki deficit sa sedam sljedećih najvećih trgovinskih partnera zajedno.