Promjena politike
16

Kina više neće finansirati gradnju termoelektrana u inostranstvu

FENA
Xi Jinping (Foto: FENA)
Xi Jinping (Foto: FENA)
Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u utorak da će njegova zemlja prekinuti podršku izgradnji novih termoelektrana na ugalj u inostranstvu.

To bi bio potez koji bi prekinuo ključni izvor finansiranja eksploatacije fosilnih goriva koji su najdirektnije vezani za klimatske promjene, piše magazin Politico u svom osvrtu na glavne teme ovosedmičnog zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Xijeva najava u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda okončat će protok gotovine od najvećeg svjetskog javnog finansijera za projekte eksploatacije uglja u inostranstvu, a dolazi nakon sličnih obećanja Japana i Južne Koreje ranije ove godine.

"Kina će pojačati podršku drugim zemljama u razvoju u osnaživanju njihove zelene energije i energije s niskim udjelom ugljika, te neće raditi na novim energetskim projektima baziranim u inozemstvu", rekao je Xi u Generalnoj skupštini.

On nije odredio vremenski rok za okončanje tog finansiranja, ali zemlja do sada ove godine nije usmjerila nikakva sredstva iz svoje Inicijative za pojas i put prema elektranama na ugalj.

Kina je bila predmetom kampanje pritiska Sjedinjenih Država i drugih zemalja G-7 da obustave svoju prekomorsku podršku elektranama na ugalj. Američki izaslanik za klimu John Kerry označio je ugalj ka energent za centralnu temu svojih sastanaka sa zvaničnicima u Kini ranije ovog mjeseca. U izjavi u utorak Kerry je pozdravio taj potez.

"Već duže vrijeme razgovaramo s Kinom o tome. I apsolutno mi je drago čuti da je predsjednik Xi donio ovu važnu odluku", rekao je Kerry.

Dodao je da će to biti veliki doprinos globalnim klimatskim naporima.

Podsjetimo da je BiH s Kinom potpisala sporazum za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. No, taj ugovor je sada pauziran i nastavak njegove realizacije je krajnje neizvjestan.