biznis
0

Kina već premašila plan zapošljavanja za 2009.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina je u prvih deset mjeseci već premašila godišnji plan otvaranja novih radnih mjesta, što je novi znak da zemlja izlazi iz globalne ekonomske krize, prenijeli su danas državni mediji u Pekingu.

U gradovima je od januara do kraja oktobra posao našlo 9,4 miliona radnika, dok je vladin cilj za čitavu 2009. bio da osigura devet miliona novih radnih mjesta, prenosi Reuters izvještaj kineske agencije Xinhua.

Pozivajući se na saopćenje Ministarstva za ljudske resurse i socijalnu zaštitu, agencija dodaje da je za deset mjeseci novi posao našlo oko 4,4 miliona radnika koji su ranije dobili otkaze. To je 88 posto od godišnjeg plana kojim je predviđeno da se pet miliona otpuštenih ponovo zaposli.

Zvaničnici su procijenili da je više od 20 miliona sezonskih radnika izgubilo posao kad je globalna finansijska kriza pogodila kinesku ekonomiju. Zbog toga je vlada bila primorana da novo zapošljavanje postavi kao prioritet koji će podsticati stimulativnim mjerama.

Podsjećajući da je kineska vlada u utorak saopćila da program podsticanja ekonomije može da doprinese otvaranju najmanje 24 miliona novih radnih mjesta, Reuters ističe da je takva prognoza kretanja na tržištu rada najoptimističnija od početka finansijske krize u prošloj godini.

Povećanje zapošljavanja je glavni uvjet za početak napuštanja vladinih mjera za podsticanje privrednog rasta, donjetih nakon što je svjetska finansijska kriza umanjila kineski izvoz, što je dovelo do gubitka miliona radnih mjesta.

U ponedjeljak je vlada Kine obećala da će nastaviti sa finansijskim podsticajima, s obzirom na još nedovoljno čvrstu osnovu za oporavak ekonomije.

Dvogodišnji program stimulisanja je vrijedan četiri biliona juana (585 milijardi dolara), a predviđene su i dodatne investicije lokalnih vlada za otvaranje novih radnih mjesta.

Ministarstvo za ljudske resurse i socijalnu zaštitu je ranije saopćilo da će otvaranje radnih mjesta u Kini u budućnosti zavisiti od toga kako će zemlja promijeniti model ekonomskog rasta i početi da se u većoj mjeri oslanja na domaću tražnju nego na izvoz.

"Biće veoma teško sačuvati raniji vrtoglavi rast inostrane tražnje i investicija. Potrebna nam je stabilna domaća tražnja", navedeno je u komentaru tog ministarstva.