Peking uzvraća
8

Kina uvodi dodatne carine za uvoz robe iz SAD-a u vrijednosti od čak 75 milijardi dolara

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Trgovinski rat između SAD-a i Kine intenziviran je u petak, a Peking je otkrio da će uvesti dodatne odmazdne carine na američku robu u vrijednosti od 75 milijardi dolara.

Kina bi SAD-u od 1. septembra trebalo da uvede dodatne carine od 5 ili 10 posto, navelo je u petak Ministarstvo finansija Kine. Iz ovog ministarstva su također najavili planove za obnavljanje carina na uvoz automobila i autodijelova iz SAD-a. U konačnici, zvanični Peking nastoji carine SAD-u podići na 25 posto i to do 15. decembra.

Kina je prošle sedmice saopćila da će poduzeti kontramjere nakon što su Sjedinjene Američke Države objavile da će uvesti carine od 10 posto na kineski uvoz u vrijednosti od 300 milijardi dolara.

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države odgodile su primjenu polovine tih carina do decembra, koje će pokrivati ​​nekoliko kategorija robe široke potrošnje kineske proizvodnje, iako su trebale stupiti na snagu narednog mjeseca.

Ovi koraci dolaze usljed curenja informacija da tekući trgovinski rat itekako ima utjecaja na dvije najveće svjetske ekonomije. Naime, industrijska proizvodnja u Kini, važan pokazatelj za ekonomiju zemlje, u julu je porasla samo 4,8 posto u odnosu na godinu ranije, objavio je kineski Državni zavod za statistiku. To je najgori rast za taj sektor u posljednjih 17 godina.

S druge strane, kompanije u SAD-u također se, prvi put nakon nekoliko desetljeća, bore s drastičnim padom vrijednosti dionica. Prema pisanju CNN-a, ove promjene su samo jedan od pokazatelja predstojeće recesije za ove dvije zemlje.