biznis
0

Kina tvrdi da kontrolom finansijskih vijesti ne krši pravila

FENA
Kina je u utorak obavijestila glavnoga trgovinskog predstavnika Evropske unije da ne krši pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) svojim propisima kojima nastoji da pod kontrolu stavi finansijske vijesti stranih agencija, objavili su državni mediji.

Kineska nacionalna novinska agencija Xinhua je još u septembru prošle godine objavila da strane finansijske novinske agencije, uključujući Reuters i Bloomberg, moraju isključivo preko nje ili posrednika koji dobiju saglasnost Xinhue prodavati svoje usluge kineskim korisnicima.

Državna agencija također želi pravo da cenzurira sadržaj vijesti ovih stranih kompanija.

Premda propisi nisu stupili na snagu, trgovinski predstavnik EU-a Peter Mandelson i drugi strani zvaničnici zatražili su od Kine da ih ukine tvrdeći da krše pravila na koja se Kina obavezala prilikom ulaska u WTO 2001. godine.

Predsjednik Xinhue Tian Congming rekao je Mandelsonu da ta tvrdnja nije tačna.

"Propis je u skladu s kineskim zakonima i propisima i ne predstavlja kršenje propisa WTO-a ni obaveza Kine prema WTO-u," rekao je Tian Mandelsonu, prenijela je Xinhua.

"Propis neće biti mijenjan i nema potrebe da se to čini," citira Tiana Congminga kineska državna agencija.

On je kazao da je Xinhua "otvorena" agencija i pregovarat će na temelju jednakosti i uzajamnog poštovanja, dodaje se u saopćenju.