{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina traži od banaka da drže veće rezerve novca

F
8.12.2007. u 20:07
0
0
Kina traži od banaka da drže veće rezerve novca
0
Kina traži od banaka da drže veće rezerve novca
Centralna banka Kine saopćila je u subotu da je povećala obim novčanih sredstava koje banke u zemlji moraju držati kao rezervu, deseti put ove godine, nastojeći "ohladiti" nezadrživu ekspanziju domaće privrede.
Prema saopćenju Narodne banke Kine, objavljenom na web-stranici banke, stopa će od 25. decembra biti povećana za jedan procentni poen na 14,5 procenata kako bi se smanjio obim kreditiranja koji potiče privredni rast zemlje.

Taj korak ima za cilj "ojačati upravljanje gotovinom u bankarskom sistemu i ograničiti prekomjerni rast kreditiranja", prenio je AP saopćenje kineske banke.

Kineska privreda petu godinu zaredom bilježi dvocifreni rast koji je i u trećem ovogodišnjem tromjesečju iznosio 11,5 posto.

Zahtjev Centralne banke Kine uslijedio je u subotu nakon nekoliko povećanja kamatnih stopa i ograničenja investicija u sektoru nekretnina, u automobilskoj i drugim industrijskim granama kako bi se kontrolirao privredni bum koji bi, kako strahuju kineski zvaničnici, mogao potaknuti inflaciju ili finansijsku krizu.

U isto vrijeme ekonomija se bori s inflacijom koja je najvećim dijelom uzrokovana rastom cijena prehrambenih proizvoda. Stopa inflacije u oktobru porasla je na 6,5 posto, što je najviši nivo za 11 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: