Financial Times
0

Kina priprema teren za ulaganja u SAD-u

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina razmatra mogućnost izdvajanja državnih bankovnih udjela iz državnog stabilizacijskog fonda kako bi zaobišla neka američka ograničenja u vezi ulaganja, navodi danas Financial Times.

Prema odgovarajućem prijedlogu China Investment Corp (CIC) više ne bi bio odgovoran za držanje većinskih državnih udjela u najvećim kineskim bankama, piše nadalje londonski finansijski dnevnik, pozivajući se na neimenovane izvore.

Time bi se okončao status CIC-a kao bankovne holding firme sa stajališta američke centralne banke Fed, te bi se državni stabilizacijski fond oslobodio određenih ograničenja u pogledu ulaganja, ističe nadalje FT.

Vjeruje se da CIC cilja ulaganja u dionice, obveznice i nekretnine na tržištu SAD-a, piše londonski dnevnik.

Stabilizacijski fond trenutno ima udjele u najvećim kineskim zajmodavcima, firmama za vrijednosne papire i osiguravateljima putem domaćeg ulagačkog ogranka Central Huijin, osnovanog 2003. i prenesenog u vlasništvo CIC-a prilikom njegova formiranja 2007. godine.

CIC je utemeljen kako bi ulagao na inozemnim tržištima dio golemih kineskih deviznih rezervi, čija je vrijednost krajem marta iznosila 2.447 milijardi dolara. Ukupna vrijednost njegovih portfelja procjenjuje se na 700 milijardi dolara.

Bankovni udjeli u 2007. su procijenjeni u vrijednosti oko 70 milijardi dolara a glavni izvor prinosa CIC-a bile su dividende banaka, budući da su ostala ulaganja stabilizacijskog fonda premlada da bi nosila značajne prinose, piše dalje FT.

Nije poznato hoće li se CIC-u nadoknaditi gubitak bankovnih udjela. Po pisanju londonskog dnevnika, za izdvajanje Huijina iz CIC-a i prijenos u njegovo vlasništvo državnih udjela u finansijskim grupama zalagali su se pojedini visoki kineski dužnosnici.