{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina prestigla SAD i postala najveće tržište hrane

F
FENA
4.4.2012. u 15:27
0
0
Kina prestigla SAD i postala najveće tržište hrane
0
Kina prestigla SAD i postala najveće tržište hrane
Kina je postala najveće tržište prehrambenih namirnica i maloprodaje hrane u svijetu, istisnuvši s vodeće pozicije Sjedinjene Američke Države, pokazala je studija britanske konzultantske firme IGD.
Kineski sektor prehrambenih namirnica je krajem 2011. dosegnuo vrijednost od 607 milijardi funti, odnosno 972 milijarde dolara. Američko je tržište u istom razdoblju vrijedilo 527 milijardi funti, što ga svrstava na drugo mjesto u svijetu, prenose agencije.

U IGD-u procjenjuju da će do 2015. četiri najveća gospodarstva u nastajanju - Brazil, Rusija, Kina i Indija postati najveća tržišta prehrambenih namirnica u svijetu.

"Priča o rastu kineskog prehrambenog sektora fantastična je. Prognozira se da će u razdoblju od 2006. do 2015. kinesko tržište prehrambenih namirnica utrostručiti svoju vrijednost i iznositi gotovo milijardu funti", rekla je izvršna direktorica IGD-a Joanne Denney-Finch.

U IGD-u predviđaju da će do 2015. kinesko tržište vrijediti 918 milijardi funti, a ono američko 675 milijardi funti.

"Takvo brzo širenje potaknula su tri glavna faktora: gospodarski rast, stanovništvo i ubrzani rast cijena hrane", dodala je Denney-Finch.

U IGD-u prognoziraju da će mnogi vodeći maloprodajni lanci tražiti svoje mjesto na kineskom tržištu, i to ne samo u najvećim gradovima, već i onima manjima.

Nastojat će se etablirati i na tržištima skupine najvećih gospodarstava u nastajanju BRICS kako bude rasla tamošnja protražnja.

Među 10 vodećih tržišta prahrambenih namirnica nalaze se još Japan, na trećem mjestu s 254 milijarde funti, Indija, na četvrtom mjestu s 244 milijarde funti, Brazil, na petom s 212 milijardi funti, Rusija, na šestom sa 198 milijardi funti, te Francuska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija, vrijednost čijih tržišta se kreće od 187 do 113 milijardi funti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: