biznis
0

Kina predlaže nadnacionalnu rezervnu valutu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineska centralna banka predstavila je danas na svom sajtu plan reforme svjetskog finansijskog sistema koji predviđa formiranje nadnacionalne rezervne valute.

U ponuđenom programu reforme globalnog finansijskog sistema sudbina dolara se ne pominje, ali se zato više puta kritikuje savremeni sistem u kome američka valuta dominira na tržištu, prenose agencije.

"Cilj reforme globalnog finansijskog sistema mora da bude formiranje međunarodne rezervne valute, koja će nevezana za konkretne zemlje, obezbjediti stabilnost u dugoročnoj perspektivi", precizira se u saopćenju, koje je potpisao predsjednik Narodne banke Kine Zhou Xiaochuan.

Na ovaj način će, kako se ističe, biti eliminisani nedostaci postojećeg sistema, u kome vodeću ulogu imaju nacionalne valute sa kreditnom osnovom.

Predsjednik kineske centralne banke smatra da bi ulogu nadnacionalne valute mogla da dobiju specijalna prava vučenja (SDR) Međunarodnog monetarnog fonda.

U isto vreme, Xiaochuan priznaje da je za uvođenje međunarodne rezervne valute potreban duži vremenski period, uz "izuzetne političke vizije i smjelost".

U kratkoročnoj perspektivi međunarodna zajednica, a posebno MMF, mora da "shvati rizike postojećeg sistema, uvede njihov redovan nadzor i procjenu".

Daljnji koraci ka formiranju "nadnacionalne valute" na bazi SDR, trebalo bi da bude njihovo šire korišćenje, transformacija SDR od usko specijalizovanog sredstva obračuna između država i međunarodnih organizacija u "široko rasprostranjen način plaćanja u međunarodnoj trgovini i finansijskim transakcijama", navodi se u saopćenju.

Specijalna prava vučenja, trenutno slabo zastupljena u svjetskoj ekonomiji, vezana su za četiri valute - dolar, euro, britansku funtu i japanski jen.

Kina predlaže proširenje baze valuta za koju se vezuje vrijednost SDR. Sličnog gledišta je i Rusija, koja je prošle nedjelje predložila MMF-u da pripremi istraživanje o perspektivi formiranja nadnacionalne rezervne valute.

"Nova finansijska arhitektura mora da se bazira na mnoštvu rezervnih valuta i međunarodnih finansijskih centara iako se to ne može sprovesti u kratkom roku", rekao je prošle sedmice zvanični predstavnik ruskog ministarstva inostranih poslova Andrej Nesterenko.