|

Kina pozvala SAD da ispravi "pogrešne poteze" za nastavak trgovinskih pregovora

Kina pozvala SAD da ispravi "pogrešne poteze" za nastavak trgovinskih pregovora
22
F
FENA
23.5.2019. u 18:55
40
komentara
22

dijeljenja
Kina pozvala SAD da ispravi "pogrešne poteze" za nastavak trgovinskih pregovora Foto: EPA-EFE
Kina je danas poručila da SAD mora ispraviti svoje "pogrešne poteze" da bi se trgovinski pregovori mogli nastaviti
To se dešava nakon što je američki predsjednik Donald Trump stavio Huawei na crni popis, nanijevši mu udarac koji je potresao ovaj svjetski lanac i srušio vrijednost dionica kompanije jer investitori strahuju od tehnološkog hladnog rata.

Japanski konglomerat Panasonic pridružio se sve većem spisku globalnih kompanija koje su odlučile raskinuti suradnju s Huaweijem, drugim najvećim svjetskim dobavljačem pametnih telefona i najvećim proizvođačem telekomunikacijske opreme, kazavši da je obustavio isporuku nekih komponenti, javlja Al Jazeera.

Dan prije, britanski proizvođač čipova ARM objavio je da je prekinuo suradnju s Huaweijem u skladu s američkom blokadom, što bi kineskoj kompaniji moglo otežati proizvodnju novih čipova za pametne telefone.

Huawei koristi ARM-ove nacrte da dizajn procesora koji pokreću njegove pametne telefone.

"Ako SAD želi nastaviti trgovinske pregovore, trebali bi biti iskreni i ispraviti svoje pogrešne poteze. Pregovori se mogu nastaviti samo na osnovi jednakosti i uzajamnog poštovanja. Pažljivo ćemo pratiti razvoj situacije s tim u vezi i pripremiti potrebne odgovore", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine Gao Feng, prenosi Hina.

SAD optužuje Huawei da radi za Vladu Kine i da ugrožava američku nacionalnu sigurnost, što kineska tvrtka negira.

Trumpova administracija ove sedmice je malo ublažila stav odobrivši Huaweiju dozvolu da kupuje američku robu do 19. augusta, kako bi se minimalizirala šteta za korisnike.

Japanska Toshiba objavila je da je nastavila slati neku robu Huaweiju nakon što ih je privremeno bila suspendirala kako bi provjerila sadrže li američke komponente.

Zadnji krug trgovinskih pregovora SAD-a i Kine završio je 10. maja, na dan kada je Trump ponovo povisio carine na kinesku robu vrijednu 200 milijarda dolara i najavio podizanje carina na cjelokupan kineski uvoz.

Kina je uzvratila carinama na uvoz iz SAD-a, no sankcije protiv Huaweija podigle su trgovinski rat na viši nivo.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...