biznis
0

Kina pozvala na 'novi svjetski ekonomski poredak'

FENA
Kineski premijer Wen Jiabao pozvao je u srijedu na "uspostavljanje novog svjetskog ekonomskog poretka", te zatražio od bogatih zemalja da "preuzmu svoje odgovornosti" pomažući siromašnim zemljama u krizi.

"Moramo, ne samo poduzeti efikasne mjere da prebrodimo aktuelne poteškoće već i da djelujemo za uspostavljanje novog svjetsko ekonomskog svijeta, koji bi bio pravedan, solidan i stabilan", rekao je kineski premijer pred Svjetskim ekonomskim forumom u Davosu, u Švicarskoj.

On je zatražio od velikih međunarodnih finansijskih institucija, da učine sve da "zemlje na putu razvoja dobiju veći značaj u međunarodnim finansijskim institucijama".

"Moramo učiniti sve da se proširi međunarodni monetarni sistem" dodao je on, pozivajući se na aktuelnu dominaciju dolara u međunarodnoj razmjeni.

Kineski zvaničnik zatražio je od bogatih zemalja da "preuzmu svoje odgovornosti" te "minimiziraju" uticaj finansijske krize na zemlje u razvoju.

On je ocijenio da je međunarodna suradnja najbolji odgovor na svjetsku krizu, najveću nakon velike depresije 30-ih godina.

Premijer je priznao da je finansijska kriza imala velikog uticaja i na kinesku ekonomiju, posebno na zaposlenost i izvoz iz zemlje.