biznis
9

Kina ove godine očekuje ekonomski rast od 6,5 posto

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon decenijske ekspanzije, kineska vlada je objavila da 2017. godine očekuje rast od oko 6,5 posto, što je najsporiji tempo u više od četvrtine vijeka. Vlada je potvrdila ono što su brojni ekonomisti predviđali.

Izvještaj o ciljevima za 2017. godinu predstavio je premijer Li Keqiang na početku Nacionalnog narodnog kongresa, godišnjeg okupljanja zakonodavaca u Pekingu. Iz vlade ističu da će rezanje duga kompanija biti jedan od glavnih prioriteta.

Ipak, neki ekonomisti smatraju da podaci vlade koji se tiču rasta nisu pouzdani, a u prilog tome idu i tvrdnje guvernera jedne od glavnih industrijskih pokrajina u Kini koji je u januaru priznao da dužnosnici godinama prezentuju lažne podatke o rastu.

Iz vlade ističu da žele smanjiti desetine miliona viška kapaciteta u neučinkovitim industrijama kao što su ugalj i čelik, te da je cilj stvaranje 11 miliona novih radnih mjesta u urbanim područjima ove godine, što je manje od 13,1 milion mjesta koliko vlada tvrdi da je otvoreno prošle godine.

Druga po veličini svjetska ekonomija prošle godine je zabilježila rast od 6,7 posto. Vlada je tada objavila da je stopa rasta bila ista tri tromjesečja u nizu, što je neuobičajeno za kinesku ekonomiju.