biznis
0

Kina osnovala kompaniju za izradu komercijalnih aviona

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kina je osnovala kompaniju za proizvodnju regionalnih komercijalnih aviona da bi se manje oslanjala na američki "Boeing " i evropski "Airbus" u nabavci džambo letjelica, javili su u nedjelju kineski mediji.

Prema podacima koje je objavila Xinhua, korporacija za komercijalne avione imat će kapital od 19 milijardi juana (2,72 milijarde dolara), pri čemu će šest milijardi juana osigurati državna Komisija za nadzor i upravljanje imovinom, koja će kao pojedinačno najveći akcionar imati udio od 30 posto.

Konzorcij koji čine vlasti Šangaja i dva kineska proizvođača aviona (Avic I i Avic II) imat će u ovom poduhvatu udio od 25 posto i osigurat će pet milijardi juana.

Kina će potpuno koristiti svjetske resurse u razvoju aviona i pozdravlja saradnju stranih kompanija, izjavio je agenciji generalni direktor nove kompanije Jin Juanglong.

Kina je krajem prošle godine objelodanila projekt regionalnog komercijalnog mlaznog aviona ARJ21-700 sa 90 sjedišta, koji bi, poslije probnog leta krajem ove godine trebalo da počne da se isporučuje kupcima potkraj 2009.

Na duži rok Kina teži proizvodnji većih putničkih aviona sa više od 150 sjedišta ili teretnih aviona koji će moći da prevoze više od 100 tona robe, prenio je Tanjug.

Prema procjeni "Airbusa", kineskim avionskim kompanijama će u narednih 20 godina biti potrebno oko 2.650 novih putničkih aviona.