{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina odobrila komercijalno gajenje genetski modificirane riže

F
28.11.2009. u 11:19
0
1
Kina odobrila komercijalno gajenje genetski modificirane riže
0
Kina odobrila komercijalno gajenje genetski modificirane riže
Foto: Reuters
Kina je odobrila komercijalnu primjenu svoje prve genetski modificirane (GM) riže, izjavila su Reutersu dva stručnjaka koja su sudjelovala u procesu odobravanja, tražeći da se njihova imena ne navode jer kineska vlada još nije službeno objavila tu informaciju, prenose agencije.
Odobrenje za uzgoj riže, kome je nedavno prethodilo i odobrenje za prvu sortu kineskog GM kukuruza, ohrabruje zagovornike biotehnoloških usjeva širom svijeta, koji smatraju da će sada možda i drugi značajni proizvođači lakše usvojiti kontroverznu tehnologiju.

Pristalice GM usjeva također ističu da će Kinezi, koji su najveći svjetski proizvođači i potrošači riže, sada moći povećati proizvodnju toga žita i u uvjetima sve manje raspoloživih obradivih površina i vodnih resursa.

Potvrda o biološkoj sigurnosti je izdana za tzv. "Bt rižu", koja bi, prema procjeni stručnjaka, na veliko mogla početi da se proizvodi u roku od dvije do tri godine.

Ekološka organizacija Greenpeace nazvala je kinesku odluku "opasnim genetskim eksperimentom", prenosi Reuters.

Kina, koja želi proizvodnju žitarica do 2020. godine povećati za osam posto - na 540 miliona tona, ulaže obimna sredstva u globalna istraživanja pšenice, kukuruza i riže. Procjenjuje se da je u taj sektor dosad uloženo 3,5 milijardi dolara.

Kina proizvodi 60 miliona tona riže godišnje, ali je uglavnom sama i troši, izvozeći samo po 50.000 tona mjesečno.

Postavlja se pitanje kako će na odobrenje prve GM sorte reagirati glavni uvoznici - Južna Koreja i zapadnoafrički zemlje, kao i mnogi drugi koji sporadično uvoze kinesku rižu - SAD, EU i neke južnoameričke zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: