China Daily
0

Kina neće vječito kreditirati američku privredu

FENA
Kina je upozorila da bi mogla da prestane da kreditira američku privredu, bez obzira na najnovije podatke koji govore da je Kina konsolidovala poziciju vodećeg kupca američkih državnih obveznica.

"Povećanu kinesku kupovinu hartija od vrijednosti američkog ministarstva finansija ne treba tumačiti kao podršku uvjerenju da SAD mogu da izađu iz finansijske krize pozajmljenim novcem", objavio je kineski list "China Daily" koji izlazi na engleskom.

Ovo upozorenje državnog dnevnika došlo je nakon što je američko ministarstvo finansija saopćilo da je kinesko vlasništvo nad obveznicama ministarstva znatno povećano.

Krajem oktobra, Kina je bila vlasnik američkih obveznica u vrijednosti od 652,9 milijardi dolara, 11,2 odsto više u odnosu na 587 milijardi dolara mjesec dana ranije, kada je Kina postala najveći američki kreditor, ispred Japana koji je na kraju oktobra posjedovao američke obveznice u vrijednosti od 585,5 milijardi dolara.

Kineski dnevnik je upozorio da bi, s obzirom na ekonomsku krizu, posljedice bile ozbiljne ukoliko bi Kina i druge zemlje prestale da usmjeravaju novac u američku privredu. Kina je, međutim, prinuđena da ulaže u američku ekonomiju zbog pomanjkanja drugih mogućnosti za ulaganje, ukazao je dnevnik.

"Kako ima malo opcija za sigurno i profitabilno investiranje svojih rastućih rezervi, Kina će morati da poveća kupovine hartija od vrijednosti američkog ministarstva finansija, uprkos sve većem domaćem skepticizmu i strahovanju da bi takve investicije mogle kasnije biti izložene ogromnim gubicima", navedeno je u tekstu.

I pored podsticaja koji Kina i druge zemlje daju američkoj privredi, SAD treba da iskoriste svaku mogućnost da preduzmu neophodne reforme radi oživljavanja svoje privrede, ukazao je kineski dnevnik.

"Sadašnju veliku stranu glad za američkim vrijednosnim hartijama američka vlada ne treba da shvati kao jak dokaz da njene obveznice imaju dugoročnu vrijednost", upozorio je list i dodao da, umjesto toga, vlada SAD treba da iskoristi svaku mogućnost da što prije obavi "bolne, ali kritične reforme radi oživljavanja svoje privrede", zaključio je "China Daily".