{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina drugi svjetski izvoznik poslije Njemačke

F
30.10.2008. u 13:55
0
0
Kina drugi svjetski izvoznik poslije Njemačke
0
Kina drugi svjetski izvoznik poslije Njemačke
Foto: AP
Udio Kine u međunarodnom izvozu iznosio je prošle godine 8,8 posto, čime je ta zemlja postala drugi izvoznik na svijetu, poslije Njemačke, saopćila je kineska Državna uprava za statistiku, prenose agencije.
Prije 30 godina Kina je učestvovala sa samo jedan posto u ukupnoj svjetskoj trgovinskoj razmjeni.

Od tada do kraja 2007. je vrijednost kineskog izvoza porasla sa 9,8 milijardi dolara, na 1,217 biliona (hiljada milijardi) dolara, dok je uvoz istovremeno povećan sa 10,9 milijardi dolara, na 956 milijardi, objavljeno je na Internet siteu polit.ru.

U Kini su 1992. direktne strane investicije prvi put premašile visinu stranih zajmova i od tada su one postale glavni oblik stranih ulaganja.

U 1983. je privučeno samo 916 miliona dolara stranih investicija, da bi 2007. ta suma već dostigla 74,8 milijardi dolara, što znači da je za 24 godine povećana 82 puta.

Kina je počev od 1993. bila 15 godina zaredom lider među zemljama u razvoju po obimu privučenih stranih investicija.

Iduće godine će, međutim, privredni rast Kine usporiti na devet posto, ukazali su zvaničnici kineske Centralne banke, pri čemu će udio izvoza u rastu BDP-a biti nulti ili negativan.

Kao glavne razloge usporavanja tempa rasta stručnjaci navode pad tražnje kineskih izvoznih proizvoda i "ciklična kolebanja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: