Reforme i inovacije
6

Kina će modernizirati svoju ekonomiju: Udahnut ćemo novi život u tradicionalnu industriju

Klix.ba
Foto: Xinhua
Foto: Xinhua
Predsjednik Kine Xi Jinping govorio je o novoj viziji razvoja Kine i modernoj ekonomiji u novoj eri na 19. Nacionalnom kongresu Komunističke partije. Istakao je kako je modernizacija ekonomije hitno potrebna za glatku ekonomsku tranziciju i strateški cilj.

Kako piše Xinhua, modernizacija će biti postignuta kroz strukturalne reforme, inovacije, socijalistički tržišni sistem i većem otvaranju ka drugim zemljama.

"Potreba za modernom ekonomijom ogleda se i u kontradiktornosti između nebalansiranog i neadekvatnog razvoja i povećane ljudske potrebe za boljim životom. U prošlosti, kontradiktornost je postojala između povećanih kulturnih i materijalnih potreba i zaostale društvene proizvodnje", rekao je predsjednik Kine.

Wang Xiaoguang s Akademije za upravu kazao je da ekonomija, iako je ispunila osnovne potrebe ljudi, sada treba unaprijediti kvalitet njihovog života, dok je direktor Centra kineskih studija Univerziteta u Pekingu Hu Angang dodao da modernizovana ekonomija služi kineskom narodu jer ima jake socijalističke karakteristike.

Kineska nacionalna offshore naftna kompanija otvorila je u septembru veliku naftnu rafineriju u Huizhou na jugu Kine, što smatraju jednim od primjera "udisanja" novog života tradicionalnoj industriji.

Foto: Xinhua
Foto: Xinhua

Predsjednik Xi govorio je i tome kako učiniti Kinu zemljom inovatora, te je istakao važnost istraživanja u nauci, tehnologiji i jačanju primijenjenih nauka.

U prva tri kvartala 2017. godine, isporuka mobitela Huawei premašila je cifru od 100 miliona, što je povećanje za 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Prihod od prodaje porastao je za 30 posto. Izvršni direktor poslovne grupa za klijente Huaweia Yu Chengdong kazao je kako je otvaranje prema drugim zemljama imperativ.

Predsjednik Trgovinske komore SAD-a u Južnoj Kini Harley Seyedin rekao je kako je bilo dosta nesigurnosti, da su ljudi bili zabrinuti i da nisu investirali mnogo, ali da je to sve sada prošlost.

"Na 19. kongresu CPC-a dobili smo jasnu mapu i putokaz da se ide naprijed. Kina je napravila nevjerovatan napredak u posljednjih 30 godina, ali tek se zagrijava. Očekujem da će Kina rasti i dati veliki doprinos svijetu - ekonomski i politički, te da će pomoći ljudima da unaprijede svoje živote širom svijeta", rekao je Seyedin za agenciju Xinhua.