{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karić: Realno je da koridor 5C bude izgrađen do 2022. godine

13.10.2015. u 12:23
100
106
Karić: Realno je da koridor 5C bude izgrađen do 2022. godine
100
Uprava JP Autoceste FBiH, na čijem čelu je Ensad Karić, održala je prezentaciju četverogodišnjeg rada gdje su se analizirali projekti na izgradnji autoputa 5C.
Iz preduzeća Autoceste FBiH istakli su zadovoljstvo urađenim poslom na izgradnji autoputa na Koridoru 5C. Realizovano je 10 projekata i u promet pušteno 102 kilometra autoceste. Na izgradnji je bilo angažovano 5 hiljada domaćih radnika i više od 90 domaćih kompanija, tako da je do sada završeno blizu 35 posto Koridora 5C.

"Ukupna dobit preduzeća Autoceste FBiH za prethodne četiri godine iznosi 303 miliona KM, a ukupno je investirano 1,25 milijardi KM", istakao je Ensad Karić.

Kao naročit izazov u izgradnji autoputa izdvojeno je rješenje problema tunela Vijenac, odnosno tunela 1. mart. Nakon stečaja kompanije Primorje domaće firme su uspješno završile taj dio projekta. Osim toga, Autoceste su naplatile od slovenskih kompanija penale u iznosu od 22 miliona KM.

Ono što je važno i što su naročito izdvojili iz Autocesta FBiH je priprema novog investicionog ciklusa.

"Osigurali smo dodatnih 600 miliona KM za nastavak izgradnje autoputa i to najviše od međunarodnih finansijskih institucija. Za dionicu Počitelj - Međugorje osigurano je 200 miliona KM, za dionicu Zenica jug - Zenica sjever 220 miliona KM, zatim Drivuša - Klopče 60 miliona KM i Počitelj - Buna skupa sa LOT 3 Zenica jug - Zenica sjever 120 miliona KM", rekao je Karić.

Ipak, najznačajnija aktivnost ovog preduzeća je optimizacija trase Konjic - Mostar. Naime, novom trasom koja bi trebala prolaziti kroz planinu Prenj skratila bi se dionica za 14 kilometara, čime bi se ostvarile uštede od blizu 300 miliona KM.

Treba istaći da su Autoceste do sada stipendirale najuspješnije studente, a osim aktivnosti na projektima autoputa ovo preduzeće je učestvovalo u izgradnji 80 kilometara lokalnih i regionalnih cesta, te oko 20 kilometara vodovodne mreže.

Prihod od putarina za ovu godinu iznosi blizu 30 miliona KM.

"Ukoliko se poveća akciza na gorivo JP Autoceste FBiH će moći investirati dodatnih 500 miliona eura", naglašava Karić koji je bio optimističan i kada je u pitanju završetak kompletnog Koridora 5C, te bi prema njegovom mišljenju autoput trebao biti završen do 2022. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: