{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kapo: Aktuelni zakon o akcizama „razorit“ će mnoge firme

F
7.3.2007. u 12:36
0
0
Kapo: Aktuelni zakon o akcizama „razorit“ će mnoge firme
0
Kapo: Aktuelni zakon o akcizama  „razorit“ će mnoge firme
Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“ smatra da će primjena Zakona o akcizama, ukoliko se što hitnije ne izmijeni, „razoriti“ mnoge firme iz oblasti hemijske, duhanske i farmaceutske industrije, te brojne domaće prerađivače kafe.
Kako je istaknuo danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik tog udruženja Admir Kapo, zbog takvog Zakona bh. firme iz tri spomenute industrijske oblasti, bez prerađivača kafe, u protekle dvije godine napravile su državi deficit od 1,56 milijardi KM.

- Firme u BiH ne traže nikakav povlašteni položaj već da se bh. Zakon o akcizama dovede u ravnopravan položaj sa zakonima država u okruženju. Poznato je da, naprimjer, Srbija i Hrvatska imaju veće akcize za uvozne proizvode i mi nemamo interesa da izvozimo na njihova tržišta, dok se kod nas jednako oporezuju i domaći u uvozni proizvodi, rekao je Kapo, dodavši kako je Zakon o akcizama , između ostalog, i taksa koja se koristi za zaštitu domaće proizvodnje.

Kapo je naglasio da već postoje neki domaći proizvođači akcizne robe koji su u svoje kompanije iselili u Hrvatsku i iz te zemlje uvoze svoje proizvode u BiH, jer im je takav način poslovanja jeftiniji.

Sadašnjim zakonom, kako je rečeno, bh.firme su dovedene u neravnopravan položaj i ne mogu biti konkurentne, a poznato je i da su privrednici Kantona Sarajevo, putem Privredne komore Kantona Sarajevo, još prije dvije godine uputili prijedlog za hitnu izmjenu Zakona o akcizama i Pravilnika o njegovoj primjeni, međutim, još ništa nije učinjeno.

Prisustvujući današnjoj konferenciji za novinare, u svojstvu gosta, član Komisije za vanjsku trgovinu i carine Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović kazao je da je Zakon zaista destimulativan za domaću privredu, te da će ova komisija 13. marta organizirati i jedan okrugli sto o tom pitanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: