biznis
0

"Kapis“ iz Tomislavgrada primjer uspješne privatizacije u BiH

FENA
U Tvornici kabela "Kapis“ iz Tomislavgrada ovih je dana zvanično nakon šest godina uspješno okončan proces privatizacije.

Preuzimanjem Tvornice kabela Tomislavgrad slovenska kompanija "Kapis“ iz Celja 2001. godine obavezala se da će u tvornicu investirati oko 5,1 milion KM i zadržati sve uposlene radnike, što je i učinjeno,a u opremu je umjesto 5,1 milion investirano oko 6,5 miliona KM

Uspješnost te privatizacije, kako je istaknuo danas na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Tvornice "Kapis“ Predrag Čović, potvrdila je i kantonalna agencija za privatizaciju, pa se "Kapis“ danas smatra vodećim proizvođačem niskonaponskih kablova u BiH.

Čović je kazao da "Kapis“ ima namjeru do kraja 2008. u revitalizaciju tvornice investirati još tri miliona eura, a od prije mjesec dana uvedene su i četiri smjene tako da bi proizvodnja na kraju godine mogla dostići rekordnih 10.000 tona kablova.

Oko 70 posto svojih proizvoda, kako ističe, "Kapis“ plasira na evropsko tržište i tržišta zemalja bivše Jugoslavije, a oko 30 posto na tržište BiH i u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je prodaju od 35 miliona KM.

"U istom periodu ugovoreni su tenderi čija je vrijednost 23,5 miliona KM, a u kompaniji vjerujemo kako ćemo na kraju 2007. imati ostvarenu prodaju u vrijednosti 75 miliona KM, što bi bilo više za 30 posto u odnosu na proteklu godinu", rekao je Čović.

Vlasnik kompanije "Kapis“ Iztok Pikl rekao je da je tvornica u Tomislavgradu u ovoj godini uposlila 30 novih radnika i da trenutno zapošljava 220 radnika, te da kompanija trenutno gradi i jedan novi poslovni objekt u Sloveniji kako bi zadržala pozicije na domaćem i inozemnom tržištu.