biznis
6

Kanadska rudarska kompanija plaća u bitcoinima

Klix.ba
Kanadska rudarska kompanija isplatit će svog izvođača radova za istraživanje volframa u bitcoinima. Dvije kompanije odabrale su bitcoine zbog očekivanja da će ova kriptovaluta nastaviti rasti.

Korporacija Alix Resources odobrila je plaćanje kompaniji Ridge Resources Ltd. u bitcoinima za izvršene radove. Prema dogovoru, Ridge Resources će ponuditi vrijednost u kanadskim dolarima, koji će zatim biti pretvoreni u bitcoine.

"Mi smo kompanija za istraživanje ruda, pa jeste malo neobično. Očekuje se da će bitcoini još rasti, pa zašto ih ne bismo počeli sakupljati", rekao je Michael England, predsjednik Alix Resources.

Alix Resources također sarađuje sa proizvođačima softvera kako bi se obavila razmjena bitcoina. Ukoliko se potez pokaže uspješnim, kompanija bi mogla svo svoje poslovanje prebaciti u bitcoine.

Ova valuta uživa rastuću popularnost u Kanadi, gdje je otvoren i prvi bitcoin bankomat na svijetu, a nedavno su dostigli i svoju rekordnu vrijednost od 357 dolara. Trenutno je u upotrebi 11.925.700 bitcoina.