Od jula 2018.
86

Kanada bi mogla zaraditi milijarde dolara od prodaje legalne marihuane

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Kanadski Zakon o kanabisu predstavljen je u utorak u kanadskom senatu. Prijedlog zakona uživa široku javnu podršku premijera Justina Trudeaua jer jedno od glavnih obećanja u njegovoj predizbornoj kampanji 2015. bilo je upravo pitanje legalizacije marihuane.

Kanada se suočava sa posljednjom preprekom da postane prva država G7 u kojoj će biti legalizovana rekreativna marihuana.

“Mislim da je široko prepoznati da je kriminaliziranje kanabisa neuspjeh“, rekao je predlagač zakona, senator Tony Dean iz Ontarija.

On vjeruje da će Zakon biti usvojen najkasnije do jula 2018. godine, ako ne i ranije, kada su i trgovci na malo planirali su prodaju marihuane započeti u julu.

Prema najnovijim procjenama industrijeske publikacije Marihuane Business Daily, godišnja prodaja kanadske rekreativne marihuane mogla bi se kretati između 2.3 milijarde i 4.5 milijardi dolara do 2021. godine.

Kanadsko tržište i uz potpunu federalnu podršku, neće ostvariti najveće prihode prodajom marihuane u SAD-u, gdje se rekreativna marihuana legalizuje po državama.

Za razliku od zakonskih država SAD-a, koje su u prosjeku preduzele više od godinu kako bi izgradile svoju maloprodajnu i poresku infrastrukturu, Kanada će osnovati online prodaju koja je podržanu od vlade, koja se provodi kako bi se podržala industrija medicinske marihuane u zemlji.

Web stranice kao što su Ganja Express, Buy My Weed Online i Emerald Health Therapeutics trenutno nude kupcima marihuanu u medicinske svrhe, gdje postoje razne vrste proizvoda od kanabisa, počevši od marihuane koja se prodaje na gram, zatim one u koncentratima i ishrani.

"Veoma smo dobro pozicionirani za juli", rekao je Nate Race, konsultant menadžmenta za Premium Produce, medicinsku farmu marihuane u Britanskoj Kolumbiji, koja je proširila svoje osoblje sa oko 70 na 100, tako da može povećati godišnju proizvodnju od 14.000 do 134.000 funti marihuane do kraja 2018. godine.

Kanadski potez za legalizaciju marihuane već je inspirisao jednu američku firmu za proizvodnju alkoholnih pića Constellation Brands sa sjedištem u New Yorku, da kupi 10 posto udjela u kanadskoj kompaniji Canopy Growth Corp za 190 miliona dolara.