Novi Zeland
0

Kampanja protiv uniformnih pakovanja cigareta

SRNA
Kompanija "British American Tobacco" (BAT) pokrenula je reklamnu kampanju na Novom Zelandu kojom se protivi zakonu o pakovanju cigareta u identičnu ambalažu, a vlada je saopštila da je to bacanje novca.

Zakon neće biti usvojen na Novom Zelandu dok vlada ne okonča formalnu javnu raspravu, a BAT je koristi to vrijeme za kampanju kojom pokušava da dobije podršku za svoje stavove.

Akcija se sastoji od reklamiranja na radiju, televiziji i u štampanim medijima, a pokrenut je i namjenski web-stranicu pod sloganom: "Slažemo se da je duhan štetan. Ne slažemo se da će uniformno pakovanje funkcionisati".

Generalni direktor BAT-a na Novom Zelandu Steve Rush izjavio je da se takvim prijedlogom krši pravo kompanije na intelektualnu imovinu i postavlja opasan presedan koji bi mogao da se prenese na druge proizvode, poput alkohola.

"Brendiranje naših pakovanja razvijano je godinama i ta stvar pripada nama. Vlasti ne bi trebalo da mogu da nam je oduzmu tek tako", rekao je Rush.

On je dodao da nema dokaza da pakovanje cigareta u indentičnu ambalažu smanjuje pušenje i da bi rezultat mogao da bude razvoj ilegalnog tržišta duhanskim proizvodima i obaranje cijena.

Rush je nije želio da odbije mogućnost podizanja tužbe ukoliko vlada realizuje svoj plan. Duhanske kompanije koje su primijenile ovakvu taktiku u Australiji poražene su prošle sedmice na sudu.