{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kamočaji: U KS ima 71.500 nezaposlenih, od toga je 40 posto mladih

F
21.4.2015. u 13:20
13
105
Kamočaji: U KS ima 71.500 nezaposlenih, od toga je 40 posto mladih
13
Kamočaji: U KS ima 71.500 nezaposlenih, od toga je 40 posto mladih
Igor Kamočaji (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prema evidenciji Službe za zapošljavanje u Kantonu Sarajevo je 71.500 nezaposlenih osoba, a mladi čine više od 40 posto - kazao je danas u Sarajevu direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji.
To je izjavio nakon današnjeg sastanka s ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Karolinom Karačić i premijerom KS-a Elmedinom Konakovićem.

Dodao je da je Prijedlogom budžeta za 2015. godinu predviđeno više od tri miliona KM za aktivne mjere zapošljavanja.

"Ali, utopija je ako neko vjeruje da se broj nezaposlenih može smanjiti aktivnim mjerama zapošljavanja. Treba graditi novi poslovni ambijent", objasnio je.

Naglasio je da ga raduje što će dosadašnje procedure koje su kočile proces izrade programa mjera i aktivnih politika zapošljavanja biti ubrzane.

Dodao je da su govorili i o pasivnim mjerama koje Služba provodi, kao što su administriranje prava nezaposlenih, zdravstveno osiguranje, neuvezani informacioni sistemi te povećanje nadzora nad zlouptrebama prava nezaposlenih građana.

Istakao je da je neophodno napraviti koordinaciju svih aktera u oblasti zapošljavanja, misleći pri tome na lokalne zajednice, resorna ministarstva i nevladin sektor.

"Da bi država imala veće prihode, potrebno je da promijenimo svijest i da od električara tražimo račun kada nam promijeni sijalicu", objasnio je.

Ministrica Karačić kazala je da ju je direktor Kamočaji detaljno informirao o bitnim temama kao što je zapošljavanje mladih osoba i ostalim problemima s kojima se susreću.

"Vlada će 'resetovati' postojeći sistem radi efikasnijeg i bržeg pristupa problemima u oblasti zapošljavanja", objasnila je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: