Fuad Kasumović
0

'Kamate banaka u BiH su bezobrazno visoke'

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Nihad Imamović istakao je da se primjedbe poslodavaca na bankarski sektor odnose uglavnom na činjenice da je kredite vrlo teško dobiti, da su kamatne stope visoke i da je sve izraženija nemogućnost vraćanja kredita.

On je istakao da u BiH postoji jedan broj privrednih subjekata koji su se zadužili pod povoljnim uslovima prije recesije, a da su sada u situaciji gdje su narudžbe smanjene i da sada objektivno ne mogu sersvisirati te dugove.

"Jedna od bitnih tema o kojima će razgovarati jeste moratorijum na određene kredite gdje treba da bude uključena i vlast i Agencija za bankarstvo. Takođe, kamate su jedan od vrlo bitnih segmenata kao i dobijanje kredita za one projekte koji su izvozni i koji razvijaju privredu“, rekao je Imamović novinarima pred početak sastanka poslodavaca i predstavnika banaka BiH o uticaju recesije na ekonomska zbivanja u BiH.

Imamović je podvukao da je kriza u privredi u BiH izuzetno duboka i da bi zajednički dogovor privrednika i bankara puno pomogao, te da je stoga cilj današnjeg sastanka da se iznesu problemi i dođe do određenih zaključaka.

Predsjednik Udruženja banaka BiH Dino Osmanbegović istakao je da je cilj sastanka identifikacija pravaca djelovanja regulatora i državnih organa, kao i obaveza poslodavaca i bankarskog sektora u kontekstu prilagođavanja novonastalim uslovima.

"Banke mogu raditi sa privredom u ovim uslovima na izmijenjen način. U našem okruženju koje ima mnogo manje dugoročnih izvora za investicije moramo vidjeti koliko uopšte ima novih aktuelnih investicija i prilagoditi se sa kvalitetom sredstava ili iz srednjoročnih ili kratkoročnih izvora", rekao je Osmanbegović novinarima.

On je naglasio da je tu riječ, prije svega, o održanju postojećeg nivoa poslovanja da bi se zadržala zaposlenost i povećala efikasnost poslovanja.

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović istakao je da banke i vlast u BiH moraju shvatiti da žive od privrede, te da su kamatne stope koje banke sada primjenjuju "bezobrazno visoke".

"Banke su u prošloj godini ostvarile veliki profit. I u ova tri mjeseca banke veoma dobro posluju i one moraju shvatiti da moraju spustiti kamatne stope kako bi održale privredu i zaposlenost", istakao je on.

Direktor Reiffeisen banke u BiH Michael Miller naglasio je da je ova banka i u ovoj godini nastavila sa aktivnim kreditiranjem, te da je u prvom kvartalu ove godine odobrila oko 700 miliona KM novih kredita.

"Nalazimo se u situaciji u kojoj moramo svi zajedno - i banke i privreda i politika, povući poteze i dogovoriti se kako možemo izaći iz ove situacije jer to pojedinačno nije moguće", istakao je Miller.