Fiskalno vijeće u BiH
0

Kakva je budućnost bh. ekonomije?

FENA
Očekivani oporavak svjetske ekonomije u 2011. godini trebalo bi da dovede do snažnog rasta bh. vanjske trgovine i ukupnog ekonomskog rasta koji se, nakon teškoća u 2009. i 2010., za 2011. i 2012. godinu projicira na oko šest posto.

Ovo predviđanje navedeno je među ostalim mnogobrojnim podacima u dokumentu Fiskalnog vijeća u Bosni i Hercegovini nazvanom "Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH 2010. - 2012. godina".

Dokument je ovih dana u proceduri Parlamenta Federacije BiH u paketu s prijedlogom Federalne vlade za rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta te s odlukom o prihvatanju zaduženja na osnovu stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

U naredna tri dana bit će na klupama federalnih poslanika tokom sjednica Predstavničkog i Doma naroda na kojima se očekuje rasprava o najavljenom budžetskom rebalansu.

U "Globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u BiH 2010. - 2012. godina", predviđanja o oporavku bh. vanjske trgovine i ekonomskom rastu temelje se u prvi mah na očekivanjima od privatne potrošnje, investicija i izvoza.

To neminovno dovodi do snažnog rasta uvoza i vanjskotrgovinskog deficita, ali nakon toga se očekuje jačanje izvoza u 2012. godini koje bi neznatno moglo smanjiti trgovinski deficit.

Oporavak svjetske tražnje za metalima trebalo bi da bude glavni faktor rasta izvoza, procjene su Fiskalnog vijeća u BiH.

Pored toga, početak rada termoelektrane u Stanarima kod Doboja (trenutno u izgradnji) dodatno bi trebalo da podstakne izvoz, navedeno je također.

Očekivano intenziviranje privatizacije strateških preduzeća u Federaciji BiH, naročito u 2011. godini, intenziviranje izgradnje transportne infrastrukture novcem međunarodnih finansijskih institucija te početak izgradnje termoelektrana u Federaciji, najvažniji su događaji koji bi mogli dati poticaj investicijama.

Pored toga, jačanje izvozne tražnje te povoljniji uvjeti kreditiranja trebalo bi ponovno da podstaknu jačanje privatnih investicija tokom 2011.-2012. godine.

U ovom periodu očekuje se i jačanje značaja građevinske djelatnosti te finansijskog sektora u ekonomskom rastu BiH, navedeno je u dokumentu.