biznis
0

Kako steći status kvalificiranog kupca

FENA
Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) održat će sutra u 11 sati u mostarskome hotelu "Ero" tehničku raspravu na temu primjene Pravilnika o stjecanju statusa kvalificiranog kupca.

Kako stoji u FERK-ovu riopćenju za javnost, Pravilnik je donesen u rujnu 2006. godine i u njemu je propisana dinamika otvaranja tržišta električne energije, na osnovama koje je propisala Državna regulatorna komisija za električnu energiju, a sukladno Ugovoru o uspostavi Energetske zajednice, odnosno Aneksu I ovog ugovora, gdje je u točki 2. propisano kako svaka ugovorna strana mora osigurati da su kvalificirani kupci od 1. siječnja 2008. godine svi kupci koji nisu kućanstva, a od 1. siječnja 2015. godine svi kupci.

Reguliranje tržišta električne energije, kao i osiguranje transparentnih i jednakopravnih odnosa na ovom tržištu, vrlo je složen posao, zbog čega se primjena pojedinih odredbi Pravilnika o stjecanju statusa kvalificiranog kupca mora kontinuirano pratiti i analizirati, navodi se u priopćenju.