Sunday Times
0

Kako postati milioner u zdravstvu?

FENA
Britansko ministarstvo zdravlja nudi 20 miliona funti nagrade svakome, "od ljekara do portira", ko ponudi dobro rješenje za povećanje efikasnosti i istovremeno uštedu u sistemu besplatne zdravstvene zaštite (NHS), koji pati od hronične nestašice novca.

Bolničko osoblje bi se preko noći moglo obogatiti ako izađe s vrijednom i ostvarivom idejom, dok ministri, koji očajnički traže rješenje za uspješno funkcioniranje HNS-a, u uvjetima krize i u narednih pet godina, misle da bi ovaj novi pristup mogao uroditi plodom, piše Sunday Times.

Među pitanjima koja su otvorena za rješavanje (pored onih koja su vezana za medicinsku tehnologiju i farmakologiju), nalazi se gojaznost djece, zbrinjavanje starijih i senilnih, kao i hroničnih bolesnika, a dobrodošli su i prijedlozi o načinima poboljšavanja higijene u bolnicama i sprečavanju infekcija.

Ministri vjeruju da bi mnogi obični zdravstveni radnici, a ne samo stručnjaci, mogli predložiti dobra rješenja za ove probleme, koji odnose mnogo vremena i sredstava, piše Sunday Times.