promo
38

Kako do strateškog partnera za mala i srednja preduzeća kroz dokapitalizaciju ili prodaju udjela investicionim fondovima

Centar za poslovnu edukaciju (CPE) i WM Equity Partners iz Beograda organizuju radionicu "Kako do strateškog partnera za mala i srednja preduzeća kroz dokapitalizaciju ili prodaju udjela investicionim fondovima" 25. marta 2020. godine u Swissotel hotelu u Sarajevu.
CPE poklanja popust za rane prijave do 14. marta, stoga požurite sa prijavom.

Dobrodošli na vodeću praktičnu radionicu u BiH namijenjenu vlasnicima, generalnim direktorima i višem menadžmentu u malim i srednjim preduzećima (MSP) koji imaju u planu unaprjeđenje poslovanja kroz ulazak strateškog partnera i dokapitalizaciju svojih kompanija. Radionica je također namijenjena i vlasnicima i generalnim direktorima onih MSP koji planiraju prodaju dijela ili cijele kompanije strateškim partnerima ili investicionim fondovima.

Unaprjeđenje poslovanja MSP je ključan aspekt ovakve transakcije. Pored inicijalnog uvećanja likvidnosti koje donose investicioni fondovi i strateški partneri u MSP, oni se posebno bave unaprjeđenjem korporativnog upravljanja, unaprjeđenjem prodaje, strateškim pozicioniranjem ili repozicioniranjem kompanije, izlaskom na strana tržišta, finansijskom, poreznom, operativnom i pravnom optimizacijom. Ovo su bitni faktori poslovanja kompanije na kojima investicioni fondovi rade zajedničkim snagama sa vlasnicima i menadžmentom MSP u cilju višestrukog podizanja vrijednosti kompanije.

Radionicu vode WM Equity Partners konsultanti iz Beograda sa preko 15 godina iskustva u ovoj oblasti koji su do sada pomogli velikom broju kompanija u regionu da pronađu strateškog partnera ili prodaju cijelu kompaniju.

Proces finansiranja SME uglavnom se bazira na kreditiranju od strane bankarskog sektora i finansiranju kroz lizing aranžmane sa lizing kompanijama. Komplementarno finansiranje dolazi od strane investitora od kojih su to najčešće investicioni fondovi. Kada su SME u pitanju, prvenstveno se misli na fondove preduzetničkog kapitala (eng. Venture Capital Funds) i privatne fondove (eng. Private Equity Funds).

Učešće u kapitalu SME od strane investicionog fonda predstavlja značajni međukorak do finalne destinacije: strateški partner. Investicioni fondovi su partneri koji dijele rizik sa vlasnicima MSP. Takođe, aktivno učestvuju u unaprjeđenju poslovanja MSP i stvaranja dodatne vrijednosti za vlasnike kompanija, prethodno unoseći dodatni kapital u poslovanje. Svojim učešćem u kapitalu MSP, investicioni fondovi računaju na veći prinos na uložena sredstva od banaka, prvenstveno kroz uvećanje vrednosti kompanije i uspješnoj prodaji iste strateškom partneru.

Nakon radionice, WM Equity Partners konsultanti će održati besplatne kratke 1 na 1 razgovore za predstavnike MSP na kojima će dati konkretne savjete i prijedloge za dalje korake za zainteresovane kompanije. WM Equity Partners mogu ponuditi i konsalting usluge na polju razvoja konkretnih poslovnih i investicionih planova, unaprjeđenju korporativnog upravljanja, unaprjeđenju finansijske pozicije MSP i porezne optimizacije. Ove oblasti su od velike važnosti za pripremu kompanija za dodatno finansiranje, dalji razvoj i eventualnu prodaju kompanije strateškom partneru.

Učesnici će također imati priliku naručiti tzv. "One pager" ključni profilni dokument za svoju firmu koji predstavlja osnovni dokument koji se šalje investitorima kao prvi korak u pronalaženju strateškog partner ili prodaji dijela ili cijele kompanije.

Predstavnici EBRD-a će u svojoj prezentaciji predstaviti i EBRD program podrške privatnom sektoru kroz direktno investiranje, kreditne linije preko loklanih banaka i posebno program podrške savjetodavnim uslugama u malim i srednjim preduzećima u BiH.

Networking

Iskoristite priliku za networking sa liderima i kolegama iz industrije.

Konsultanti i predavači:

Predrag Radlovački Associate Partner u WM Equity Partners Beograd

Vladimir Pavlović CFA Partner i CEO WM Equity Partners Beograd

Mjesto i datum održavanja

Sarajevo, 25. mart 2020, 10:00 do 15:30 sati, Swissotel 5*

Radionica je ograničena na 24 učesnika, zato požurite sa prijavom i iskoristite popust. Više informacija o radionici i prijave na https://trening.cpe.ba/strateski-partneri/ ili nas pozovite 033/260 - 505.

CPE