Pentascope BiH
2

Kako da koristimo iskustva svjetskog biznisa

FENA
Kompanija Pentascope BiH, u saradnji s Ambasadom Kraljevine Holandije i holandskom Asocijacijom poslodavaca, organizovala je u Sarajevu trodnevni seminar za bh. poduzetnike.

Pod nazivom Master klasa “Fast Growth” ovaj događaj je kombinacija teorije i prakse, ali i šansa za povezivanje bh. i holandskih poduzetnika.

Seminar je namijenjen onim poduzetnicima koji su proteklih godina vodili i podigli svoju kompaniju na pijedestal zrelih i uspješnih.

Program seminara je prilagođen i top menadžerima koji u svojim ambicijama namjeravaju pratiti i koristiti moderne trendove svjetskog biznisa, razvijajući se dalje na evropskom nivou. Pružena im je prilika da upoznaju koncept biznisa po kome rade evropske kompanije.

Priznati treneri Pentascopea govorili su o svojim iskustvima brzorastućeg biznisa.

Jedan od šefova u Penatascopeu BiH Erman Dorić polaznicima seminara predstavio je ovu holandsku kompaniju, kazavši da ona u BiH već dvije godine ima svoje predstavništvo. S oko 300 zaposlenih i 500 vanjskih saradnika godišnje ostvaruje prihod od pružanja konsultanstkih usluga u vrijednosti oko 30 miliona eura.

Poznati su po implementaciji promjena u kompanijama, njihovi stručnjaci znaju najbolji metod kako u datom trenutku mijenjati kompaniju. Tri su, uglavnom, prepoznatljiva aspekta: promjena infrastrukture, mentalnih procesa i integracija promjena u organizaciji.

Da je riječ o uspješnoj kompaniji, ilustruje i podatak da su u 2005. godini proglašeni najboljom konsalting firmom u Holandiji, a da su u Evropi na petom mjestu na ljestvici najboljih poslodavaca.

Svojim uspjehom u BiH Pentascope ističe organizovanje posjete holandskih poslovnih ljudi našoj državi 2006. godine te realizaciju osam projekata u prošloj i ovoj godini. Istaknut je projekt proizvodnje namještaja u firmi Zedex iz Zenice realizovan u kratkom roku.

Dorić je za 18. novembar najavio dolazak u BiH 15 predstavnika holandskih kompanija iz metalskog kompleksa koji će u Sarajevu razgovarati s oko 40 predstavnika bh. firmi iz metaloprerade.

Govoreno je o menadžmentu ljudskih potencijala, a poseban blok je bio posvećen programima holandske vlade za finansiranje biznis relacija između Holandije i BiH.