B s pozitivnim izgledima
11

Kakav je kreditni rejting BiH? Rizično investirati zbog visokog stepena političkog rizika

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kreditni rejting naše zemlje izuzetno je ugrožen stalnom političkom nestabilnošću, vječnim i besciljnim plutanjem od krize do krize te nedostatkom funkcionalne strategije ekonomskog rasta i razvoja.

Centralna banka BiH jučer je saopćila kako je međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) potvrdila kreditni rejting Bosne i Hercegovine i da on iznosi "B" s pozitivnim izgledima. U obrazloženju potvrde rejtinga, analitičari ove agencije navode da je ekonomija BiH, uprkos dugoročnoj političkoj podijeljenosti, nastavila rasti.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić pojašnjava kako kreditni rejting prije svega predstavlja ocjenu kreditnog rizika, odnosno eventualnih poteškoća pri otplati (domaćeg, stranog) duga.

"Riječ je o veoma korisnoj ocjeni u kontekstu globalnog tržišta kapitala. Agencije nude ocjene koje signaliziraju gdje i pod kojim uslovima investirati višak kapitala. Bosna i Hercegovina, očekivano, shodno Standard and Poor's ima kreditni rejting B s pozitivnim izgledima, što znači da se očekuje povećanje ovog istoga. Svejedno, ovaj rejting nas svrstava u red zemalja gdje je rizično investirati", kaže on.

Osnovni razlog navedenog jeste visok stepen političkog rizika, dodaje, uz svakako slabu ekonomsku bazu, s niskim stopama rasta.

"Ono što je bitno navesti je da kompleksnost političkog uređenja Bosne i Hercegovine, pored navedenog, generira i neke pozitivne posljedice, a koje se odnose na relativno nisku zaduženost u odnosu na ostale slične države. Također, najmanje problema ima u finansijskom sektoru koji je izuzetno stabilan, reguliran i većinski u stranom vlasništvu", smatra Čavalić te potcrtava da je ovo svakako i rezultat apsolutne monetarne stabilnosti koji održava institucija valutnog odbora.

Relativno niska zaduženost, nastavlja on, ali i niz drugih faktora (EU put, NATO integracije itd.) podrazumijevaju da još uvijek ne osjećamo cijenu sopstvenog kreditnog rejtinga, barem u obliku nepovoljnih uslova za strano zaduživanje.

"Ne očekujem u skorije vrijeme značajnije promjene našeg kreditnog rejtinga i to zbog toga što vjerovatno neće doći do tektonskih političkih, ali svakako i reformskih ekonomskih dešavanja", zaključuje analitičar.