Pomoć posustaloj ekonomiji
0

Kairo zatražio 4,8 milijardi dolara od MMF-a

SRNA
Kairo
Kairo
Egipat je danas formalno zatražio pozajmicu od 4,8 milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopćio je portparol predsjedničke kancelarije.

Informacija je objavljena tokom posjete šefa MMF Christine Legarde Kairu, koja je došla na razgovore o podršci posustaloj egipatskoj ekonomiji.

Egipatski ministar finansija izjavio je prošle sedmice da će Kairo razgovarati o mogućnosti uzimanja većeg zajma nego što je ranije planirano. Prethodna administracija tražila je paket od 3,2 milijardi dolara, ali dogovor nije postignut.

"Zvanično smo zatražili zajam od 4,8 milijardi dolara od MMF-a i o tome se trenutno vode pregovori", izjavio je Reutersu portparol Yasser Ali tokom sastanka Lagardove sa predsjednikom Mohammadom Mursijem.

Nekoliko državnih uprava, koje su se nizale u posljednjih 18 mjeseci političke nestabilnosti, poslije svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka, pregovarale su sa MMF-om da bi što prije dobile sredstva.

Dogovor do sada nije postignut pošto se fiskalna situacija u Egiptu pogoršala. Strani investitori napuštaju zemlju zbog političke nestabilnosti, pa su lokalne banke sve više opterećene davanjem kratkoročnih kredita i ostalih pozajmica državnoj upravi.

Egipatska vlada nedavno je pozajmila novac direktno od centralne banke, a devizne rezerve pale su na manje od polovine iznosa koji je postojao prije ustanka protiv Mubaraka.