Drugo lice bankarstva
280

"Kada nasmijani dođete na posao, ništa nije teško": Zašto banka nije samo ono što vidite na šalteru

I. B.
Cijeli kolektiv banke, pa i ove poslovnice, osjeća se poput jedne velike porodice (Foto: D. S./Klix.ba)
Cijeli kolektiv banke, pa i ove poslovnice, osjeća se poput jedne velike porodice (Foto: D. S./Klix.ba)
Iako zanimljivo, bankarstvo je grana koja sa sobom često vuče niz predrasuda, a koje se uglavnom vežu za izazovnu i "hladnu" rutinu te nedostatak vremena za lične potrebe zaposlenih. Stoga, pravo je iznenađenje čuti suprotna iskustva i otkriti i da se i u ovoj privrednoj grani može naći idealno radno mjesto.

Kao pokretač njenog rasta i razvoja, banke su esencijalna karika ekonomije. Zato, rad u ovom sektoru zahtijeva širok spektar vještina, znanja i dugoročnih strategija, koje dolaze s dinamičnim promjenama i zahtijevajući konstantno prilagođavanje, a sve to kako bi se klijentima pružila što bolja i kvalitetnija usluga.

Rad u banci nije samo ono što vidite kada uđete u ovu ustanovu i stanete za šalter. Naprotiv, on je sve ono što se krije iza toga. A, upravo to da se nekome udovolji, u ovom slučaju klijentu, uglavnom i jeste najteži dio posla.

U potrazi za poslodavcem gdje su zaposlenici iznimno sretni, a kada je riječ o ovom vrlo obimnom i razvijenom sektoru, jedna banka prilično se izdvaja, a riječ je o Intesa Sanpaolo Banci. Odlučili smo posjetiti njihovu poslovnicu u Titovoj ulici u Sarajevu i tamo provesti jedan dan sa njihovim zaposlenicima.

Intesa Sanpaolo Banka važi za jednog od najpoželjnijih poslodavaca u svom sektoru, a tako nije bez razloga (Foto: D. S./Klix.ba)
Intesa Sanpaolo Banka važi za jednog od najpoželjnijih poslodavaca u svom sektoru, a tako nije bez razloga (Foto: D. S./Klix.ba)

Intesa Sanpaolo Banka je prva italijanska banka koja je prepoznata kao najbolja banka Zapadne Evrope, a tako je, uostalom i zbog njihovog atipičnog odnosa prema kolektivu. Ove godine obilježili su 15 godina rada na tržištu pod imenom Intesa Sanpaolo u BiH, a iako su mnogima već poznat brend, mi smo istražili i njihovu drugu stranu.

Ulazak u jednu finansijsku ustanovu mnoge asocira na mjesto s manjkom topline ili empatije. No, u poslovnici Intesa Sanpaolo Banke u Titovoj, dočekala nas je drugačija atmosfera - osmijeh dobrodošlice i energija koji su u nama probudili znatiželju za ovim poslom. I, zato smo predrasude, već na samom ulasku, ostavili sa strane.

Sigurnost, pozitivna atmosfera, prilika za napredak - šta definiše idealan posao?

U banci nas je dočekala voditeljica poslovnice Minela Prolić, uputivši nas u to kako funkcioniše njihov kolektiv. Zašto je Minela bila idealan prvi sagovornik, pokazuje činjenica da ova mlada žena već 20 godina radi u banci. U Intesa Sanpaolo Banci je "odrasla" te laganim, ali upornim koracima, zaslužila odgovornost funkcije koju trenutno obnaša.

"Možda se to ne veže uz svijet bankarstva, ali mi ovdje smo poznati po tome što smo svi kao jedna velika porodica. Svaki čovjek traži nešto drugačije, ali meni je oduvijek bilo bitno da radim s ljudima koji su mi poput najbližih osoba. To sam ovdje i pronašla. Ono što me svih ovih godina posebno ispunjava je prenošenje znanja i iskustva novim kolegama, novim nadama koje tu dolaze, jer upravo su oni ti koji su na svom početku i na kojima će kasnije sve ostati", započinje Minela.

Minela Prolić, voditelj poslovnice Titova (Foto: D. S./Klix.ba)
Minela Prolić, voditelj poslovnice Titova (Foto: D. S./Klix.ba)

Minela se u Intesa Sanpaolo Banku zaposlila radeći kao blagajnik, a spominje kako je upravo prilika za napretkom nešto što joj se posebno dopalo kod njenog radnog mjesta.

"U našoj državi se prvo gleda stabilnost posla, a poslije toga tu su brojne prilike za sticanjem znanja i napretkom. I sama dijelim to iskustvo. Kod nas možete stalno vidjeti kako kolege prelaze u druge direkcije. Svako ko želi ući u svijet bankarstva, ovdje ima velike mogućnosti - razne edukacije, kurseve, a prije svega veliku podršku. Kao odgovornoj osobi, stalo mi je do pozitivne energije, timskog rada i posvećenosti kolegama. Kada nasmijani dođete na posao, ništa nije teško. A, jedino tako, moguće je opravdati i povjerenje klijenata", dijeli s nama Minela.

Ona, naravno, nije jedina koja je prepričala svoju priču. Učinila je to i zaposlenica banke Eldina Divović, koja je nakon 11 godina rada u sasvim drugoj poslovnoj grani, odlučila krenuti "od nule", a priliku za novim početkom dobila je upravo u Intesa Sanpaolo Banci.

Banka nije "bauk" ni za one što u njoj nisu prije imali radnog iskustva

"Kad sam tek došla u banku, bila sam pomalo prestrašena od onoga što me tu čeka. Bio je to skroz jedan drugi svijet od onog u kojem sam provela radeći duži niz godina. Međutim, fascinantno je kakve su mi se mogućnosti otvorile. Nadređeni su prepoznali moje kvalitete i dobila sam priliku da pokažem šta znam i šta mogu", priča nam Eldina.

Za Eldinu, bankarski sektor pružio je priliku da dođe do svog posla iz snova, a sa početne pozicije brzo je napredovala na onu koja joj je omogućila da stekne nova iskustva. Danas radi u uređenom timu gdje svi funkcionišu "kao jedno".

Eldina Divović u banci je krenula, kako kaže - “od nule” i danas je osobni bankar u Poslovnici Titova (Foto: D. S./Klix.ba)
Eldina Divović u banci je krenula, kako kaže - “od nule” i danas je osobni bankar u Poslovnici Titova (Foto: D. S./Klix.ba)

"Kada radite u timu koji ne vrši pritisak, već vas motiviše da iskažete svoje znanje i sposobnosti, posao postaje uživanje. Kao i u svakom poslu, imamo neke manje jednostavne dane, ali kada znate da dolazite na mjesto gdje imate kolege koji su vam podrška, čak i one stresne situacije postaju podnošljivije", objašnjava.

Poveznica između klijenata i zaposlenika u Intesa Sanpaolo Banci je, kažu nam, neraskidiva i upravo zato čini se sve kako bi prvenstveno radnici bili zadovoljni. Osim mogućnosti da većina sektora banke, poput IT sektora, posao obavljaju od kuće pa čak i iz drugih gradova širom BiH, što je znatno olakšavajuća okolnost, tu su i brojne druge pogodnosti.

Pojedini sektori banke imaju mogućnosti za rad od kuće, čak i iz drugih gradova (Foto: D. S./Klix.ba)
Pojedini sektori banke imaju mogućnosti za rad od kuće, čak i iz drugih gradova (Foto: D. S./Klix.ba)

Zaposlenici koji imaju djecu prvačiće, od ove su godine po prvi put imali slobodan dan za prvi dan škole svojih mališana. Tu su i novčani benefiti, dječiji kampovi koji se realiziraju preko ljeta širom Evrope, sportska takmičenja u zemlji i inostranstvu, te međunarodno zdravstveno osiguranje, koje osigurava sve radnike banke da se u slučaju teških oboljenja liječe ili pregledaju u najboljim klinikama u inostranstvu.

Još uvijek postoje poslodavci koji vam "čuvaju leđa"

Po uzoru na matičnu banku, ali i kao članica jedne od najvećih bankarskih grupacija Intesa Sanpaolo Banka je preuzela jedan od stubova poslovanja, odnosno "People First", koji zapravo ukazuje na to da je njihova orijentacija prvenstveno usmjerena na dobrobit zaposlenika.

"Kada pripadate Intesa Sanpaolo kolektivu, vi zaista imate nekoga ko vam 'čuva leđa'. Niste prepušteni sami sebi, već znate i osjetite da je tu neko ko vas podupire da možete nasmijani dolaziti na posao i ostvarivati rezultate", kažu nam iz ove banke.

Potvrdio je to i direktor za regiju Sarajevo Edin Arapović, kojeg smo i samog pitali šta se krije iza titule Intesa Sanpaolo Banke kao jednog od poslodavaca koji su veoma traženi u svom sektoru.

Edin Arapović, direktor filijale/regije Sarajevo i sam je počeo kao bankarski službenik (Foto: D. S./Klix.ba)
Edin Arapović, direktor filijale/regije Sarajevo i sam je počeo kao bankarski službenik (Foto: D. S./Klix.ba)

"Uz vrijednosti koje potičemo, već dugi niz godina Banka spada u red poslodavaca koji su veoma poželjni na tržištu. Potvrda tome je i naša prepoznatljivost od strane mladih ljudi, kojima 'pružamo ruku' i nudimo im njihovo prvo zaposlenje. To je posebno primjetno u posljednje vrijeme. Ta naša ruka je način da zadržimo mlade ljude u BiH, te da im pomognemo da se ostvare na ličnom i profesionalnom polju. S druge strane smatramo da uz pomoć proaktivnosti mlade snage i umova, naš posao možemo razvijati u željenom smjeru", otkriva Arapović.

I Arapović je, priča, jednom bio na početku, a priznao je i kako je taj dio karijere za njega bio možda i najljepše iskustvo kada je i napravio temelje za budući razvoj.

"Na osnovu skoro 20 godina rada u bankarstvu, jedno od najljepših radnih mjesta, ali i ono gdje sam ja napravio svoje prve korake, bilo je mjesto bankarskog službenika. Tu se upoznajte sa načinom funkcionisanja banke i svim onim poslovima za koje ste ranije možda samo čuli - od osnovnih platnih transakcija, rada sa gotovinom, konverzije stranih valuta, vremenom do vrlo zahtjevnih i izazovnih kreditnih poslova. Iako nosi veliku odgovornost, rekao bih da je to radno mjesto možda i najljepše u banci, a tako je zbog konstantne komunikacije sa klijentima i kolegama. U nekoj fazi počnete živjeti, kako lijepe stvari tako i probleme vaših klijenata i kolega. Neophodno je voljeti taj posao, jer komunikacijom sa ljudima, bez i da to primijetite, uspijevate napuniti rezervoar svoje energije", priznaje Arapović.

Za kraj je s nama podijelio i čime se to vodi prilikom upravljanja svojim timom.

"Pred kolege uvijek postavljam ciljeve koji su svima dostižni i jednostavni. Primarni i individualni ciljevi se odnose na to da budu marljivi, vrijedni i predani poslu, uz konstantnu ljubaznost i razumijevanje. Smatram to vrlo bitnim. Moje iskustvo mi govori da ukoliko navedeni individualni ciljevi budu ispunjeni, onda će se to sigurno prenijeti na jednostavnije ostvarenje svih drugih poslovnih ciljeva. Intesa Sanpaolo Banka dosta pažnje posvećuje tome da razbijemo mit o bankarstvu kao jednom hladnom i surovom sektoru. Mi to zaista nismo, a to smo potvrdili i nizom koraka koje smo sproveli i koje ćemo tek nastaviti u budućnosti. Bankarstvo danas nudi uglavnom iste ili slične usluge ali nijanse su te koje nas dijele i određuju. U tome je sve", zaključuje Arapović.

Poveznica između klijenata i zaposlenika banke je neraskidiva (Foto: D. S./Klix.ba)
Poveznica između klijenata i zaposlenika banke je neraskidiva (Foto: D. S./Klix.ba)

Bez obzira da li je riječ o onima koji su u Intesa Sanpaolo Banci napravili svoje prve korake, izgradili nekoliko nivoa karijere ili jednostavno - započeli novo životno poglavlje, uvjerili smo se da posao u ovoj finansijskoj ustanovi doista može biti onaj kojim se neko može pohvaliti, ali i njime biti istinski zadovoljan.

Priča Intesa Sanpaolo Banke o ljudima, mogućnostima za njihov kako profesionalni, tako i lični rast i napredak, ali i, što je najvažnije, osjećaj pripadnosti, gdje su svi "dio velike porodice", nije nešto što se može pronaći baš na svakom radnom mjestu, a pogotovo u svijetu bankarstva. A, upravo to bio je duh koji smo osjetili da je ovdje duboko ukorijenjen i da se njime, i "veliki" i "mali", baš svi, vode.