Franco Frattini
0

Južni tok neće uticati na odnose Italije sa SAD-om

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sudjelovanje Italije u projektu izgradnje plinovoda Južni tok, koji predviđa transport ruskog plina u Evropu, ni na koji način neće se negativno odraziti na odnose sa Sjedinjenim Državama, izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u intervjuu listu La Stampa, prenijela je u četvrtak agencija Itar-Tass.

"Nema i neće biti zahlađenja odnosa s američkom administracijom povodom energetske politike naše zemlje", rekao je on, dodajući da je energetska zavisnost Italije od Rusije neuporedivo niža nego ostalih zemalja.

"Iz Rusije dobivamo 30 posto neophodnih energenata, ostalo dolazi iz Libije, Alžira i zemalja Perzijskog zaliva", rekao je Frattini, dodajući da Italija ima najviše diversificirane izvore energije u Evropi.

Šef talijanske diplomatije je rekao da se Rim ne protivi projektu Nabucco.

"U Južnom toku sudjelujemo jer je to realan plin. Za punjenje Nabucca potreban je azerbejdžanski plin, kojeg još nema, ili iranski plin, što u svjetlu aktuelne političke situacije izgleda problematično", kazao je Frattini.

"U Americi znaju da mi jesmo i da ćemo biti apsolutno pouzdan partner, čak i ako su posljednjih godina vlade i desnoga i lijevog centra gradile strateški savez s Moskvom", rekao je talijanski ministar vanjskih poslova.