biznis
0

Još nema efekata primjene sporazuma CEFTA

FENA
Nema nikakvih značajnijih promjena u obimu i strukturi vanjskotrgovinske razmjene BiH u okviru CEFTA-e u odnosu na period prije stupanja na snagu tog sporazuma.

-Moguće je da određeni efekti na privrede ostalih članica za koje je sporazum stupio na snagu nešto ranije već postoje, ali BiH ih još ne osjeća, kako pozitivne, tako ni negativne, s tim da je naša vanjskotrgovinska pozicija već godinama tako loša da je svaki dan bez promjena ustvari dan više daljnjeg pogoršavanja našeg položaja, izjavio je Feni projekt menadžer Sektora za makroekonomiju VTK BiH Igor Gavran.

Odsustvo pozitivnih efekata CEFTA-e, kako je dodao, samo po sebi je negativno, ali treba imati u vidu da je proteklo premalo vremena za pouzdanije analize.

Potrebno je, smatra Gavran, sačekati najmanje još nekoliko mjeseci da bi se mogla realnije sagledati naša pozicija i analizirati eventualno poboljšanje ili pogoršanje, posebno jer se u neposrednoj budućnosti očekuje nekoliko suštinskih poboljšanja ukupnih uvjeta poslovanja naše privrede.

To je, prije svega, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, bez kojeg ni sama CEFTA-e ne može funkcionrati punim kapacitetom ni donijeti očekivana poboljšanja.

Posebno bitno je i usvajanje izmjena i dopuna carinske tarife BiH i Zakona o akcizama, koje su predugo u parlamentarnoj proceduri.

-Bez tih promjena ne možemo očekivati značajnija poboljšanja našeg vanjskotrgovinskog položaja ni u okviru CEFTA-e, ni van nje, već samo nastavak višegodišnjih negativnih trendova, tek nakratko usporenih u 2006. godini – istakao je Gavran.

Sporazum o centralnoevropskoj zoni slobodne trgovine CEFTA stupio je za BiH na snagu 22. novembra prošle godine.