biznis
0

Još nema dogovora o deblokadi Elektroprenosa

FENA
Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo i ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Slobodan Puhalac nisu danas na sastanku u Banjoj Luci postigli dogovor vezano o deblokadu rada organa Elektroprenosa BiH, ali su najavili da će se razgovori nastaviti u narednom periodu.

Ministar Hećo je na pres-konferenciji podsjetio da je federalna Vlada ponudila stavove po pitanju problema koji su pokrenuti na prethodnoj skupštini ovog akcionarskog društva.

"Moram reći i da neke državne institucije na nivou BiH, koje su zadružene za rješavanje ovih problema, kao što je Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK), očito se nisu dovoljno uključile i nisu sposobne da rješavaju ove probleme“, rekao je Hećo i precizirao da je DERK dužan da svojim odlukama premosti sva sporna rješenja u ovoj oblasti.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije istaknuo je da će se stoga u narednom periodu sagledati da li je DERK "sposoban da te stvari regulira".

Ocijenio je i da sva otvorena pitanja u funkcioniranju Elektroprijenosa nisu "previše teška" i da ima mogućnosti da se ona prevaziđu.

"Najavažnije je da se deblokira rad oragana upravljanja kompanije, Upravnog obora i Uprave i da ova kompanija počne raditi na jedan pravi način. Problem predstavlja i to što Elektroprenos još nikada nije u punom kapacitetu zaživio na terenu i mora se doći do podataka kako on funkcionira kako bi vidjeli koji su to problemi u funkcioniranju i kako iz njih izaći“, rekao je federalni ministar Hećo.

Napomenuo je i da se treba sagledati rad i Nezavisnog operatora sistema, jer je to neodvojivi dio energetskog sistema i da se tako jedino može doći do pravih rješenja kada je u pitanju funkcioniranje energetskog sektora BiH.

Zaključio je i da će se u narednom periodu vidjeti kako riješiti sva ova otvorena pitanja.

Ministar RS-a Puhalac je rekao da je na sastanku predložio da se rješava ono što je ostalo sporno u zakonskoj regulativi i aktima društva koje je, naveo je, nažalost, donio nezavisni član Elektroprenosa, koji je, s druge strane, imao ovlaštenja da proglasi i akte ovog akcionarskog društva i učestvovao u pripremi tih zakonskih rješenja koja otvaraju probleme.

"Nismo uspjeli da usaglasimo stavove, ali vrata nisu ni zatvorena", rekao je Puhalac ali i naglasio da nikome ne ide u prilog svako gubljenje vremana.

Naveo je i da je činjenica da je prva skupština akcionara ove zajedničke bh. kompanije održana u novembru prošle godine, druga u februaru ove godine, ali da on tada nema ni izvještaja o radu ovog akcionarskog društva, a nema ni usvojenih akcionih planova za ovu godinu.

"To je svojevrsna blokada rada kompanije“, smatra ministar privrede, energetike i razvoja RS-a.

On je ponovio prijedlog RS-a, koji je ranije iznio i premijer Milorad Dodik, a koji podrazumijeva investiranje u ovu kompaniju srazmjerno unešenom kapitanju, zapošljavanje srazmjerno tom kapitalu, otklanjanje mogućnosti nadglasavanja u organima društva i na neki način usaglašavanje svega onoga što nije dobro u zakonima i aktima društva.

"To su četiri osnovna problema koja treba riješiti kako bi se deblokirao rad društva, uključujući Upravu i rad društva", zaključio je Puhalac.

Naredni razgovori najavljeni su nakon ljetnih odmora, a naglašeno je da, iako je bilo određenih izjava i s jedne i druge strane, treba prevazići sve poteškoće kako bi ovaj resurs veoma bitan za BiH na pravi način bio i eksploatisan.