Jesmo li na pragu nove globalne finansijske krize?

F
FENA
28.11.2009. u 09:32
0
8
Jesmo li na pragu nove globalne finansijske krize?
0
Jesmo li na pragu nove globalne finansijske krize? Foto: AP
Nakon značajnih gubitaka u srijedu i četvrtak, berze u Evropi postupno se u petak oporavljale, dok su tržišta dionica u Aziji i Sjedinjenim Državama i dalje značajno ispod nivoa s početka sedmice.
Industrijski prosjek Dow Jones u petak je bio manji za 1,9 posto, a indeks Standard and Poors 500 – za 2,2 posto. Pad je počeo u srijedu nakon zahtjeva vlade Dubaija – zemlje u Perzijskom zaljevu – da joj se na pola godine dogodi isplata dijela nacionalnog duga.

Jedan berzovni analitičar iz Južne Koreje izjavio je za Glas Amerike kako se pribojava da bi moglo doći do globalne finansijske krize, slične onoj koja je prošle godine počela u Sjedinjenim Državama.

On prognozira da bi neotplaćivanje duga od strane Dubaija moglo uzrokovati lančanu reakciju u nizu drugih zemalja, nakon čega bi banke još teže odobravale zajmove, a globalni gospodarski oporavak bio dodatno usporen.

Dubai je jedan od sedam članova Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji se posljednjih godina dao u znatne infrastrukturne investicije – među kojima je i stvaranje umjetnih otoka uz obalu te gradnja najvišeg nebodera na svijetu.

Nacionalni cilj da Dubai postane svjetski finansijski centar te atraktivna turistička destinacija finansiran je djelimično i pozajmljenim novcem, što je taj emirat učinilo osjetljivim na posljedice globalne recesije zbog koje je sve teže dobiti nove kredite.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: