Vještine uspješne prezentacije
0

Jerry Weissman održao predavanje u Tuzli

Sarajevo-x.com
Jerry Weissman
Jerry Weissman
Jerry Weissman poznati svjetski stručnjak u pripremanju prezentacija u sklopu poslovne turneje po jugoistočnoj Evropi održao je predavanje i u Tuzli na temu "Vješine i tehnike uspješne prezentacije i govora".

Predavanje Jerrya Weissmana održano je u okviru obilježavanje 20 godina poslovanja PROMO International Grupe, u saradnji sa MATE d.o.o Zagreb i Zagrebačkom školom ekonomije i menadžmenta.

Učesnicima predavanja profesor Weissman prenio je osnovne vještine uspješne prezentacije. U nastavku Vam prenosimo nekoliko odgovora i savjeta koje smo dobili od Jerrya Weissmana:

Koje su osnove uspješne prezentacije?

Ono pitanje koje treba da budede eliminirano jeste da prezenteri ne govore sami o sebi, odnosno ono što je najvažnije da imaju tok prezentacije i da ta prezentacija ako se fokusira samo na prezenteru neće imati nikakve koristi za publiku, znači mi smo razvili akronim za to koji kaže WIISY što se prevodi sa engleskog: Ima li vas negdje tu? Dakle potrebno je prezentaciju napraviti na taj način da publika koja sluša tu prezentaciju ima neke koristi od toga što je čula, odnosno da nešto nauči.

Šta su učesnici seminara mogli novo da nauče danas?

Ono što je za njih bilo novo je da nauče vještine potrebne za davanje prezentacije, a koje idu dalje od same prezentacije, odnosno performansa. Umjesto da postanu izvođači performansa oni trebaju da postanu prezenteri koji će znati da prenesu svoju poruku.

Postoji jedna važna izreka: Manje je više, tako je isto i sa prezentacijama, sve ono što mislite da je dugačko treba da skratite odmah, jer publika nema dovoljno vremena da sluša čitavu istoriju o nečemu. Znači Vaše prezentacije trebaju biti kratke i tačno u sredini ono što se treba reći. Ono što govorim na predavanju, znači 90 sekundi pregleda prezentacije, da bi se pažnja publike mogla usmjeriti na ono što će dobiti, ako im se servira u 90 sekundi na ispravan način prezentacija će biti uspješna.

Koliko je bitan govor tijela?

Škola psihologije na Univerzitetu Los Angeles je uradila jednu studiju i mi radimo po toj studiji, a ona kaže da govor tijela predstavlja 50% važnosti u samoj prezentaciji. Npr. Barack Obama koji nije imao nikakvog iskustva i koji je ustvari postao prvi crni predsjednik, pojavio se kao kandidat u 2004. godini, bio je potpuno nepoznat i dao je jedan govor u trajanju od 16 minuta i 20 sekundi, govor koji je bio jako dobro napisan, dobrim stilom sa dobrom pažnjom koji ga je od tog momenta poveo dalje do pobjede na predsjedničkim izborima.

Koji američki predsjednik je po Vama najbolji govornik?

Bez ikakve dvojbe Ronald Regan. Razlog za to je njegova pristupačnost, dakle njega su zvali velikim komunikatorom, da sam imao izbor, ja bih ga nazvao velikom osobom za vođenje razgovora, on se bez obzira da li je razgovarao sa velikom publikom, ili sa malom uvijek ponašao na isti način i upravo zbog toga je bio toliko učinkovit i imao je emotivnu vezu sa publikom, publika se osjećala dobrodošlom, osjećali su se vrlo ugodno u njegovom prisustvu. Ostali predsjednici imaju na određen način neku dominantnost, Bill Clinton, John Kennedy, čak i Barack Obama, oni su na određeni način veoma sigurni u sebe i stoje na nekom pijedestalu dok je Ronald Regan ustvari jedan od nas, osoba koja sjedi u dnevnoj sobi.