biznis
0

Jeftiniji čelik smanjuje cijenu Nabucca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Plinovod Nabucco, namijenjen transportu kaspijskog plina do EU tržišta zaobilaženjem Rusije, mogao bi zbog pada cijena čelika koštati manje od projiciranih 7,9 milijardi dolara, pišu evropski mediji.

U razdoblju visokih cijena čelika konzorcij koji gradi Nabucco povisio je procjenu troškova gradnje tog 3.300 kilometara dugačkog plinovoda. No, čelik je u međuvremenu pojeftinio a Nabucco čeka njihovu stabilizaciju kako bi se objavile nove procjene troškova.

"Došlo je do važnog pada cijena čelika", kazao je direktor konzorcija Reinhard Mitschek u Ankari.

"Možemo revidirati naniže cijenu plinovoda prilikom jednog od sastanaka u ovoj godini", dodao je.

Nabuccom bi se plin iz bazena Kaspijskog jezera trebao transportirati preko Turske, Bugarske, Rumunjske i Mađarske do austrijskog distribucijskog središta u Baumgartenu. Gradnja bi trebala započeti 2011. a plin bi trebao poteći 2014.

Pet zemalja-sudionica u projektu, Turska, Bugarska, Rumunija, Mađarska i Austrija, trebale bi do kraja juna potpisati međuvladin sporazum - političko zeleno svjetlo nužno prije preuzimanja financijskih obveza.

Evropska investicijska banka (EIB) prošle je sedmice signalizirala da je spremna finansirati do 25 posto tog projekta u slučaju potpisivanja sporazuma.

Realizaciji projekta ispriječila se Turska, koja želi kupovati i distribuirati plin a ne biti isključivo tranzitna zemlja, čemu se protive i Evropska komisija i četiri zemlje članice EU uključene u taj projekt.

Rusija je pak opetovano izražavala protivljenje gradnji Nabucca, tvrdeći da je taj EU projekt neodrživ i skuplji od ruskih plinovoda Sjeverni tok i Južni tok.