biznis
0

Jednosatni štrajk upozorenja na banjalučkom aerodromu

FENA
Zaposleni na Aerodromu Banja Luka održali su danas jednosatni štrajk upozorenja.

Radnici traže isplatu plaća, tri neisplaćena regresa, donošenje pojedinačnog kolektivnog ugovora, pravilnika o zaštiti na radu i smjenu kompletnog rukovodstva preduzeća.

Iz sindikalne organizacija banjalučkog aerodoroma su potvrdili da je štrajk upozorenja organiziran s ciljem zaštite ekonomskih i socijalnih prava zaposlenih.

Sindikalna organizacija od poslodavca zahtijeva potpunu primjenu sporazuma o isplati potraživanja radnika i povećanja plaća zaposlenih, koji su poslodavac i Štrajkački odbor Aerodroma potpisali još 9. decembra 2008. godine.

Aerodrom Banja Luka već odavno je u finansijskim problemima, o čemu dovoljni govori i podatak da je umjesto prihoda, u planu poslovanja za period od 2011. do 2013. godine projektovao gubitke.

U tom dokumentu, koji je ranije prihvatila i entitetska vlada, planirano je da će prihodi u ovoj godini iznositi 1,6 miliona, a predviđeni troškovi 2,8 miliona maraka.

Gubitak od oko 1,2 miliona maraka za rukovodstvo tog aerodroma je, kako kažu, neminovnost, jer sa postojećim obimom saobraćaja ne mogu drugačije poslovati.

Kao neisplative pokazale su se uspostavljene aviolinije koje je banjalučki aerodrom sklapao sa "Austrojetom“ iz Strazbura, a zatim i sa firmom iz Ljubljane.

Prazna sjedišta subvencionirala je Vlada sredstvima iz budžeta entiteta.

Ranije je Vlada prebacila 600.000 maraka kao pomoć kada su bili u situaciju da izgube međunarodnu dozvolu zbog moguće sudske blokade računa.

Naime, radnici su i sudskim putem tražili neizmirene plaće za protekle tri godine u iznosu od 300.000 maraka.