Prijedlog zakona o akcizama
0

Jedino se zna da kafa neće poskupjeti

FENA
Grupacija prerađivača i prometnika kafe Vanjskotrgovinske komore BiH zadovoljna je rješenjima iz Prijedloga zakona o akcizama i smatraju da će se njegovim donošenjem omogućiti eliminiranje sivog tržišta koje je sada u ovoj branši oko 70 posto.

"Posebno moramo napomenuti da neće doći do poskupljenja kafe", izjavio je novinarima u Sarajevu predsjednik ove grupacije Zoran Miljuš dodajući da je cijena kafe na svjetskom tržištu stabilna.

Grupacija je, po njegovim riječima, predložila ovakav zakon koji je što se tiče prijedloga zakona prošao sve procedure i sada je u završnoj fazi. Jučer je na sjednici Predstavničkog doma PSBiH odgođeno izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o akcizama u BiH u drugom čitanju zbog određenih razloga koji se, kako je kazao Miljuš, ne odnose na kafu.

Dodao je da očekuju skoro donošenje tog zakona koji će legalnim prerađivačima kafe otvoriti mogućnost da prošire kapacitete i povećaju zaposlenost.

Najveći bh. prerađivači i prometnici kafe, njih oko 70 koji su okupljeni u ovoj grupaciji danas su na sastanku među ostalim razmatrali analizu rezultata razmjene za 2008.

Uvoz sirove kafe lani je bio otprilike na nivou prethodne četiri godine i kretao se oko 21.000 tona, a što se tiče izvoza on je pao 27 posto. Miljuš je dodao da u ovoj godini određeni članovi Grupacije bilježe pozitivna kretanja, ali kod većine je nastavljen negativni trend.