Raiffeisen Brokers
0

Jedina brokerska kuća u FBiH za emisiju vrijedonosnih papira

FENA
Raiffeisen Brokers postala je prva i za sada jedina brokerska kuća u Federaciji BiH koja je dobila dozvolu za obavljanje poslova osiguranja emisije vrijednosnih papira putem javne ponude.

Kako je saopćeno iz ove brokerske kuće, uvođenje ove usluge omogućava i domaćim firmama da dobiju profesionalnu pomoć prilikom emisije vrijednosnih papira, te samim tim i popularizaciju ovog način finansiranja kao alternative klasičnim načinima prikupljanja sredstava.

Komisija za vrijednosne papire FBiH je uvođenjem pravilnika o emisiji vrijednosnih papira putem javne ponude omogućila uvođenje poslova agenta i pokrovitelja emisije i na našem tržištu.

Poslovi agenta emisije su poslovi organizovanja emisije vrijednosnih papira bez obaveze otkupa, a obuhvataju između ostalog savjetovanje, pripreme za organizovanje upisa i uplate vrijednosnih papira i druge potrebne radnje u skladu sa zakonom i propisima.

Poslovi pokrovitelja emisije su poslovi organizovanja emisije vrijednosnih papira s obavezom otkupa od emitenta zbog prodaje ili s obavezom otkupa neprodanih vrijednosnih papira od izdavaoca zbog daljnje prodaje.